Home / Изкуство и дизайн / Десет от най-красивите ЖП гари в Европа

Десет от най-красивите ЖП гари в Европа

1.”Гар дьо Страсбург”

15 Octobre 2007. SNCF. Gare de Strasbourg.

Дали гарата на Страсбург не прилича на картина от бъдещето, в която трябва да се защитим от отровна атмосфера? Тя е построена през 1883 г. в исторически стил, а в последствие е изцяло покрита със стъклен таван. Дело е на архитекта “Jean-Marina Duthileul”.

2. ЖП Гара “Нугати”

2

Тази великолепна ЖП гара се намира в Будапеща и е построена е от компанията “Eiffel” през 1877 година.

3.”Gare de Limoges-Bénédictins”

3

Това е централната ЖП гара на Лимож. Строежът й завършва през 1929 г., докато повечето гари са симетрично проектирани, Gare de Limoges-Bénédictins е изящен пример за архитектурна дързост.

4.”Liège-Guillemins” ЖП гара

4

Тази гара струва на града Лиеж около 400 милиона долара. Футуристичната архитектура е дело на Сантяго Калатрава. Сградата достига внушителните 30 метра височина и има достатъчен обем, за да побере впечатляващ брой хора.

5.Централна ЖП гара “Антверпен”

5

Трудно е да си направите изводите за това белгийско бижу само от една снимка. Завършена е през 1905 г., а със своята обемиста структура на четири нива е считана за една от най-красивите гари в света. През 1998 се извърши реконструкционен проект, струвал на Белгия над два милиарда долара.

6.Берлинската централна гара

6

Най-голямата гара в Берлин обслужва 300 000 пътници дневно. Предишната френска неоренесансова архитектура понася тежки щети по времето на Втората световна война и е била напълно разрушена през 1957 г. Строежът започва с обединението на Германия, но гарата е открита едва през 2006 година.

7.Сейнт Панкрас

7

Железопътната гара Сейнт Панакрас е истинска гордост за Англия. Тя се свързва през евротунелът с парижката гара “Гар дьо Норд”. Построена през 1868 година с червени тухли. През 1960 година за реставраця и дострояване са отпуснати 1,30 милиарда долара.

8.”Пуерта де Аточа” в Мадрид

8

Това е най-голямата гара в Испания. Всъщност я наричат железопътен комплекс, тъй като сградата обслужва два наземни железопътни потока и едно подземно метро. Настоящата сграда е открита през 1892 г. и е резултат от сътрудничеството между Алберто де Палисио, Густав Айфел и Хенри Сейнт Джеймс. Основната сграда е превърната в музей през 1992 година.

9.”Гар дьо Норд”, Париж

9

Това е най-натоварената ЖП гара в Европа с около 190 милиона пътници, обслужвани всяка година. Гарата е открита през 1864 година, а в нейното изграждане са участвали много френски и международни фирми, което я прави популярна икона на културата.

10.Централна ЖП гара “Хелзинги”

10

Настоящата сграда е открита през 1919 г., но първоначално тя отваря врати още през 1862 година. Дневно служи на 200 хиляди пътници, което я прави най-посещаваната финландска сграда. Часовниковата кула и основната сграда са покрити с финландски гранит, подобно на някой от най-изящните примери на ранно-модернистичния стил.

About Християн Заров

Вашият коментар