Home / Космос / Слънчевата активност предизвиква мълнии на Земята

Слънчевата активност предизвиква мълнии на Земята

Ново изследване предполага, че слънчевата активност предизвиква мълнии тук, на Земята.

_74848102_481362151

Учените са установили, че когато поривите на високоскоростни слънчеви частици навлизат в нашата атмосфера, броят на мълниите се увеличава.

Изследването е публикуването в списание Environmental Research Letters.

Тъй като слънчевата активност е под постоянен мониторинг от сателити, това може да бъде полезно за прогнозирането на опасни бури.

Водещият изследовател д-р Крис Скот, от университета Рединг, заяви:
“Светкавиците представляват значителна опасност, всяка година има 24,000 души, засегнати от мълния, така че възможността да предвидим част от тях ще бъде в наша полза.”

При въртенето си, огнената топка от плазма изхвърля заредени частици, които се движат средно с 400 800 километра в секунда!

Вече знаем, че пристигането на тези слънчеви ветрове в атмосферата може да предизвика явления като Северното сияние, но изследване показва, че те биха могли да повлияят и на времето.

Използвайки данни от Северна Европа, изследователите са открили, че е имало средно по 422 гръмотевични удари в 40-те дни след като високоскоростен слънчев вятър пристигнал, което е с над 100 удара повече от предишните 40 дена, когато не се е забелязвала голяма слънчева активност.

Източник: bbc

About Християн Заров

Check Also

5 интересни факти за Слънчевата система, които вероятно не знаете

Всеки ден астрономите научават неразкрити досега факти за нашата Слънчева система. Колкото повече открития правим, …

Вашият коментар