Home / Любопитно / Гугъл направи софтуер по-умен от човек

Гугъл направи софтуер по-умен от човек

1
Кола на Google Street View

Докато се опита да подобри Google Maps, Google Street View създаде нова компютърна програма, която е толкова добра в разпознаването на текст в фотографии, че може да се справи с един от най-известните тестове за разграничаване на ботове от хората онлайн.

„Разпознаването на многоцифрени числа в фотографии, заснети в улична среда, е важен компонент в съвременното картографиране“ Съобщиха от Google INC.

Алгоритъма на Гугъл е в състояние да идентифицира и записва адреси, съдържащи се в няколко милиона Street View снимки, с над 90% точност.

2
Ето как изглежда CAPTCHA теста.

Всички знаете за теста с разпознване на числа, който всеки трябва да въведе при регистрация в някой сайт, примерно. Този тест се нарича „CAPTCHA“, а новият софтуер на Гугъл се справя правилно в 99,8% от всичките му показани снимки.

„Нашите оценки от двете задачи показват, че при специфични оперативни прагове, изпълнението на задачите е сравнимо с разпознаване от човек, а в някой случаи е дори и по-добро.“ написаха изследователите на Гугъл в своя доклад.

Целта на Гугъл е да има една машина, която може автоматично да разпознае адреси, заснети на снимки, които се правят с специалните камери, монтирани на автомобилите на Google Street View. Това ще помогне на софтуера автоматично да свърже сградата с нейното гео-местоположение.

Изобилие от компютърни програми са проектирани с цел разпознаването на текст в контролирани настройки, предизвикателството обаче идва, когато се налага да се разпознава текст от снимка на улична среда. Трудностите се пораждат от много фактори- големината и цвета на шрифта, както и влиянието на околните предмети- осветление, сенки и др.
Street View на Гугъл също трябва да се бори и с резолюцията на изображението, движението на колата, както и ъгъла, от който камерите заснемат номерата.

Фактът, че този алгоритъм може да прочита CAPTCHA кодове, кара всички собственици на сайтове да се замислят, дали точно този начин може да разграничи хората от злонамерените ботове.

Източник: ibtimes

About Християн Заров

Check Also

Изумително! Рисунки, които са ядосани на художника си!

Художниците създават поредици от забавни персонажи, които изглеждат като истински и всеки момент „ще изскочат“ …

Вашият коментар