Home / История / Най-ужасяващите методи за екзекуция: “Линг Чи- разрязване на жив човек“

Най-ужасяващите методи за екзекуция: “Линг Чи- разрязване на жив човек“

Ето едно напомняне за най-жестоките наклонности на човечеството: ужасяващи методи за екзекуция, които са били използвани по целия свят.

Въпреки че садистичните и изключително болезнени методи са останали в историята на повечето страни, някои все още използват ужасяващи видове наказания. Тези чудовищни методи се използват все още в страни като Китай, Саудитска Арабия, Иран и Ирак. Според „Amnesty International“, екзекуции се изпълняват в 11% от страните в света през 2013 година.

„Линг Чи- разрязване на жив човек“

8-Absolutely-Horrible-Methods-of-Execution6-550x449

Линг Чи (Ling Chi- в буквален превод “Бавно нарязване”) е екзекуция, в която жертвата е подложена на ужасни мъки. Тя е практикувана в Китай до 1905 г. престъпникът е стегнат за кръста, а палачът, въоръжен с остър нож, започва да реже месести части на тялото, като например бедрата и гърдите. След това екзекуторът премахва ставите, реже носа, ушите, пръстите на ръцете и краката. След това крайниците му се премахват до лактите и коленете, а после и до раменете и бедрата. Накрая жертвата е намушкана в сърцето и главата му бива отсечена.

Смисълът на цялата тази жестокост са конфуцианските принципи, според които на някого, на когото му е изпълнен този метод за екзекуция, няма да бъде в състояние да намери цялост в задгробния живот.

Martyrdom_of_Joseph_Marchand

Линг Чи може да бъде използвано за изтезание или за екзекуции на човек, или като акт на унижение след смъртта. Този начин на смърт се е отсъждал за големи престъпления като измяна, масово убийство, отцеубийство, или убийство на учител или работодател.

Императорите използвали метода за заплашване на хората, някой от тях дори налагали това наказание за семействата на враговете си.

Според някои свидетели на подобен вид екзекуция, палачът, въоръжен с остър нож, първо избожда очите на екзекутирания, вероятно за добавяне на психологически терор в “процедурата”.

Martyrerp_2

Въпреки че методът, наричан още “нарязване на хиляди парчета”, е забранен от правителството на Цин през 1905 година, на запад Линг Чи става широко разпространен символ на китайската наказателна система. След 1905 година няма официални присъди, нито каквито и да е доказателства за извършване на подобен вид екзекуции.

About Християн Заров

Check Also

Най-ужасяващите методи за екзекуция: “Месингов бик”

Ето едно напомняне за най-жестоките наклонности на човечеството: ужасяващи методи за екзекуция, които са били …

Вашият коментар