Home / Животни / Шрек- овцата, която избягваше стригането

Шрек- овцата, която избягваше стригането

Шрек е мериносова овца, принадлежаща на Южния остров, Нова Зеландия. Шрек придоби световна слава през 2004 г. благодарение на гигантската си вълна. Шрек стана известен след бягството си, и избягването на стригачи в продължение на шест години, в които той се криел в пещери. Мериносовите овци обикновено се стрижат ежегодно, но Шрек успял да избяга от острието в продължение на шест години. Когато най-накрая овцата беше открита, тя беше неузнаваема. “Той беше като някое библейско създание,” каза Джон Перам, собственикът на Шрек.1

Някои овци губят част от вълната си всяка година, но породата ” мерино ” не само не я губи, но и не спира да расте целогодишно. По време на своите пещерни дни, Шрек е натрупал козина с тегло двадесет и седем килограма. Това е достатъчно, за да се направи с нея костюми за 20 души.

2

Шрек веднага се стрелна към славата. Той беше остриган на живо по националната телевизия на Нова Зеландия, и руното му беше продадено на търг за набиране на средства за медицински благотворителни организации за деца. Шрек се срещна и с тогавашния министър-прецедател на Нова Зеландия- Хелън Кларк.

4

Шрек почина през 2011 г. на 16-годишна възраст, но той продължава да бъде обект на внимание, и дори има детски книги, написани в негова чест.

6 5

About Християн Заров

Вашият коментар