Home / Култура / Ядреният кратер Седан

Ядреният кратер Седан

Ядреният кратер Седан се намира в тестова зона в Невада, на около 145 километра северно от Лас Вегас. То е резултат от ядрения опит на Седан, подземен ядрен тест, извършен на 6 юли 1962 г. , част от програмата “Plowshare”, създадена през юни 1957 г., която цели опознаването на приложения за контролирани ядрени детонации. Идеята на програмата е по-лесно разкопаване на голяма площ за улесняване на изграждането на канали и пътища като се използват ядрени взривове. Интензивността и разпределението на радиацията обаче се оказа прекалено голяма, и програмата е била спряна.

1

Операцията “Plowshare” е довела до 27 термоядрени детонации. Устройството, което е направило тези огромни кратери, е било закопано 194 метра под земята, а еквивалентът му в тротил е 104 килотона колкото осем бомби с големината на тази в Хирошима. При първите секунди от взрива се вдига купол от пясък, който достига 90 метра над земята. Експлозията измества 12 милиона тона земя, от което се получава кратер с дълбочина 100 метра и ширина 390 метра.

2 4 5

Експлозията създала последици, които са засегнали повече жители на САЩ, отколкото всеки друг ядрен опит, подлагайки на радиация повече от 13 милиона души. Въпреки това 7 месеца след детонациите, радиацията се е разложила до такава степен, че на дъното на кратера било достатъчно безопасно, дори и за човек без защитен костюм.

6

Днес повече от 10 000 посещават кратера всяка година чрез безплатни месечни екскурзии, предлагани от Министерството на енергетиката на САЩ. На ръба на кратера има платформа за наблюдение, която дава възможност на туристите да надничат надолу в кратера.

7

About Християн Заров

Вашият коментар