Home / Култура / 11 жизненоважни неща, които всеки 20-годишен трябва да знае

11 жизненоважни неща, които всеки 20-годишен трябва да знае

жизненоважни неща, www.interesnotii.com

С течение на годините, често се замисляме за грешките, които сме допуснали и колко различно бихме постъпили сега, когато сме натрупали опит. Глупавите постъпки, на които един човек е способен, са безброй много. Именно заради това успешният бизнесмен и автор Ник Хари /Nic Harry/ решава да сподели своите съвети към младите хора. Навършил 30 години, той не спира да се пита: “Какъв съвет бих дал на себе си, ако се върна десет години назад във времето?”

 Един млад мъж отправя 11 безценни и жизненоважни съвета към всички хора, които тепърва се сблъскват с живота:
  1. Пътувайте – когато сте на 20, имате много по-малко отговорности, така че пътувайте. Когато станете на 30, мирогледът на човек се променя – все по-често му се вечеря в изискани ресторанти, мечтае за пътешествия до екзотични дестинации, купува скъпи продукти. На младини, човек работи упорито цяла година, спестявайки достатъчно пари, за да види колкото се може повече неща. Затова се научете да пътувате до неизвестни кътчета от света. Пътувайте, за да научавате нови неща. Пътувайте, за да откривате нови местности. Пътувайте до места, които Ви предизвикват да разберете своята цел в живота.

2. Създавайте неща – не обричайте живота и потенциала си за нечии други стремежи. Прекарвайте повече време в разгадаване на това каква е вашата мечта (съвет 1) и в каква посока искате да развиете живота си. Срещите с егоистични хора са непоносими. Ник Хари казва следното: “Ако работите държавна работа, която не обичате, напуснете я час по-скоро. Ако нямате държавна работа, прочетете съвет 5.

жизненоважни неща, www.interesnotii.com

3. Четете – четете всеки ден. Научавайте нови неща. Четете за хора, след време ще започнете да разгадавате самите хора, не само техните истории.

4. Спрете телевизора – Точно в този момент. Спрете го. Той не Ви помага с нищо. Научете се да търсите и получавате тази информация, от която имате нужда и искате да чуете.

5. Кариера – Ако Ви е предложена държавна работа, бъдете сигурни, че искате да се занимавате с нея. В противен случай, не я приемайте. Недейте (съвет 2).

жизненоважни неща, www.interesnotii.com

6. Доверявайте се – Дори и идеите Ви да бъдат съсипани, дори и да загубите приятели, дори и да означава, че ще бъдете наранени. Доверявайте се на хората, освен ако са Ви доказали, че не си струва да го правите. Да се доверите не означава да бъдете наивни. Преценявайте хората внимателно – някои са просто лоши и са там, за да Ви използват.

7. Хората – хората са най-хубавото и лошо нещо, което може да Ви се случи. Някои ще Ви помогнат да се развиете, други ще Ви дърпат назад, за да бъдете на тяхното ниско ниво. Честно казано, повечето хора са ОК. Много са обикновени. Някои са чудесни. А малцина ще променят живота Ви – открийте тях. Разберете, че не са ви нужни много хора наоколо. Само тези малцина, които споделят мирогледа Ви и са винаги там, когато имате нужда.

жизненоважни неща, www.interesnotii.com

8. Ценете времето – не си губете времето с хора, които не харесвате; любими, които Ви мамят; приятели, които не се отнасят с уважението, което заслужавате (съвет 7). Не закъснявайте за срещи. Покажете, че цените времето на събеседника си. Двамата сте равнопоставени, закъснението само говори обратното. Ник Хари споделя от личен опит: “Някои хора ще Ви кажат, че да закъснееш е нормално. Не, не е. Някои хора ще Ви кажат, че просто са такива. Може би е време да обмислите какво отношение проявяват към Вас (съвет 7).

9. Провали – провалете се в любовта, в работата, в новите запознанства, в бизнес начинание, в семейството. Проваляйте се, докато е време и нека всеки провал Ви носи урок. В тези случаи дори не може да го наречем провал, това е поука. Но ако започнете да се проваляте, без да разгадаете причините и последствията, наистина сте на лош път. Всеки път, щом научите нещо ново, вие растете мисловно. Всеки провал и урок след него Ви доближават все по-близо и по-близо до истинския успех.

визненоважни неща, www.interesnotii.com

10. Успехи – на 20 години успехите може да са малобройни, но това не е катастрофално. Както и на всяка друга възраст. Осъзнайте този факт и се заемете да създавате неща (съвет 2, комбиниран със съвет 9).

11. Търпение – бъдете търпеливи. Нищо струващо си не идва бързо. Нищо дълготрайно не се строи бързо. Нищо ценно не се формира за минута.

“Планирайте за десетилетия. Мислете в години. Работете за месеци. Живейте за дни!”

Източник: www.brightside.com

 

 

About Ивета Кралева

Вашият коментар