Home / Космос / 5 интересни факти за Слънчевата система, които вероятно не знаете

5 интересни факти за Слънчевата система, които вероятно не знаете

solar_system

Всеки ден астрономите научават неразкрити досега факти за нашата Слънчева система. Колкото повече открития правим, толкова повече осъзнаваме, че знаем прекалено малко за съседните на нашата Земя планети. Тук сме събрали 5 малко известни факта за Слънчевата система, които могат да ви се сторят интересни.

1.Венера е по-гореща от Меркурий

solar-system-facts-1

Може да се очаква, че най-близката до Слънцето планета е и най-топлата, но не е така. Меркурий няма атмосфера, която да задържа топлината от слънчевите лъчи. От друга страна, Венера има много плътна атмосфера, която задържа голяма част от топлината и образува така наречения “Парников ефект”.

2.На Меркурий има лед

solar-system-facts-2

Понеже планетата няма атмосфера, тя съдържа лед в полярните си части. Въпреки че на планетата се забелязват температури от над 400 градуса по целзии, до някои кратери дори не достига светлина, а температурите в тях не надвишават точката на замръзване. Червените зони на снимката показват най-дълбоките кратери на планетата.

3.В нашата Слънчева система има 5 планети-джуджета

solar-system-facts-3

Всъщност планета-джудже е виновникът Плутон да се принизи в същия ранг, след откриването на планетата Ерида през 2003 г. се стигна до прецедент, това небесно тяло се оказа по-голямо от планетата Плутон, което значеше, че или трябва да имаме нова десета планета, или новооткритата Ерида, заедно с Плутон да влязат в групата на други 3 небесни тела, наречени “Планети джуджета”.

312549_c160_1024x2000
Когато това се случи и Плутон изгуби статуса си на “Деветата планета”, някои хора останаха недоволни, и това дори прерасна в няколко малки протеста под надслов “Върете ни Плутон”, “Размерът няма значение” и други.

4.Церера има изобилие от прясна вода?

4

Въпреки че планетата-джудже Церера е равна по площ с Индия, на нея се предполага, че има 200 милиона кубически метра прясна вода, което е повече от резервите на Земята. Освен това, неотдавна се породиха и хипотези, че животът на Земята се пренася именно от Церера.

5.Слънцето съставлява повече от 99% от масата на Слънчевата система

5

По-точно, слънцето представлява 99,86% от масата. Юпитер и Сатурн представляват по-голяма част от останалата маса, въпреки че са съставени от газ. Вътрешните планети Меркурий, Венера, Земя и Марс имат незначителен ефект в общата маса на Слънчевата система, заради малките си размери.

About Християн Заров

Check Also

Изненада! Плутон има синьо небе!

(Снимката е изпратена от New Horizons на 8 октомври 2015г.) Колкото повече факти разбират учените …

Вашият коментар