Home / Любопитно / Как да печелим на камък, ножица, хартия

Как да печелим на камък, ножица, хартия

Какви са шансовете ви да спечелите на камък, ножица, хартия? Много просто- една победа на всеки три игри, според прогнозирания шанс. Но може ли да подобрим способностите си и да печелим по-често от веднъж на всеки три игри?

камък-ножица-хартия

Проучване разкри, че ако не играете на случаен принцип, а следвате скрити модели, може да имате по-голям успех.

Победителите са склонни да се придържат към последното си печелившо действие, а губещите са склонни да приемат следващо действие от поредицата “камък-ножица-хартия”.

В очакване на тези движения, това може да ви даде печеливша преднина.

Учените направиха масивен турнир в китайския университет Zhejiang, всички ходове бяха документирани и анализирани. Участниците бяха 360 студенти, като всеки от тях изигра по 300 рунда срещу други състезатели. Като стимул, хората с най-много победи получиха парично възнаграждение.

Класическата теория на играта гласи: за да се играе правилно, всеки път трябва да правиш напълно случаен избор, за да останеш непредвидим за своя съперник.

При анализите на турнира в Китай, играчите са избирали всяко действие средно в 1/3 от всичките пъти, в които са играли. Което значи, че техните избори са случайни.

Скритата психология

Но при по-внимателно вглеждане, организаторите забелязали изненадващ модел на поведение. Повечето участници повтарят последния си ход, ако той се е оказал печеливш. Тоест, ако единият играч покаже камък, а другия ножица, шансът победителят да покаже камък и в следващия рунд, се увеличава драстично.

От своя страна, при загубилите се наблюдава огледалната тенденция- да избират друг ход, различен от последния, който им е донесъл загуба.

Стратегията “победа-оставане, загуба-смяна” е известна в човешката психология като условен рефлекс, който е пряко свързан с човешкия мозък.

Това означава, че основната концепция за случайност е напълно разбита, а шансът за победа едно към три, може да бъде повишен. Което пък, прави играта камък, ножица, хартия, една игра, която не разчита само на случайности, както се смяташе до сега, а вместо това е свързана пряко със психиката на човек, което може да бъде използвано за победата в нея.

Източник: bbc

About Християн Заров

Вашият коментар