Home / Биология / 7 интересни факта за кихането!

7 интересни факта за кихането!

sneeze

Може би повечето от Вас са си задавали поне веднъж въпрос, свързан с кихането – какво го причинява, защо не мога да държа очите си отворени, докато го правя, и много други. В тази статия ще намерите отговори на повечето от въпросите си!

Защо кихаме?
Кихането е един от естествените механизми на организма за отбрана на белите дробове и други органи от замърсяване.

Какво причинява кихане?
Много неща могат да предизвикат кихане, включително настинки, алергии, физически дразнители (като дим или замърсяване на околната среда), частици (прах, мухъл и плесени), студен въздух или ярка слънчева светлина.

Колко бързо кихаме?
Кихането изкарва въздуха от тялото при скорост 150 километра в час! Учените са установили, че капчиците от кихането стигат много по-далеч, отколкото се смяташе досега.

Защо си затваряме очите, когато кихаме?
Рефлексът за кихане предизвиква в тялото свиване на мускулите по цялото тяло, от клепачите до сфинктера. Защо това се случва, все още е загадка. Може да се дължи на това как е свързано кихането с нервната система. Една от вероятностите е, че защитната система на очите и на носа са пряко свързани. В действителност, един от всеки 4 души кихат при ярка слънчева светлина.

Може ли кихането да ви докара до оргазъм?
Някои хора са сравнили акта на кихане с оргазъм. Твърдението, че двете явления имат някои прилики, звучи невероятно. Въпреки това, има случаи, в които мъже и жени кихат, когато са сексуално възбудени. Това се дължи на объркване във вегетативната нервна система, твърдят учени.

Защо някои хора кихат толкова силно?
От деликатно апчихване до слонски рев, кихането има много форми и размери. Причината се свежда до разлики в анатомията и самоконтрола. Едно проучване установи, че 45 процента от хората казват, че киханията им на обществени места се различават от тези у дома.

Защо понякога кихаме повече от веднъж?
За някои хора е естествено да кихат по два пъти, три пъти или дори по-дълги серии.
Изследователите твърдят, че това може да се дължи на страдане от алергии. В редки случаи, хора, страдащи от епилепсия, могат да кихат до припадък. В по-голяма част от времето, обаче, поредицата от кихане е причинена от прашинки или от рязка промяна в осветлението.

Източник: livescience

About Християн Заров

Check Also

20 любопитни факта за жените, които ще ви удивят

В някои религии жената е подценявана, принизявана и често унижавана по безскрупулни начини. За науката, …

Вашият коментар