Google възстановява пари от фалшиво приложение

_74380997_virussheild

Така изглежда иконката на приложението.

Google възстановява парите на потребители, които без да подозират нищо, купили фалшиво анти-вирус приложение от своя Play Store.

Приложението „Virus Shield“ достигна номер едно в класациите на G Store с над 10 000 сваляния, преди да бъде премахнато.

Фалшивото приложение е разкрито от новинарския сайт Android Police, които видели кода на приложението и установили, че вътре няма нищо!

Гугъл възстановява пълната сума на потребителите, закупили измамното приложение.

В описанието на приложението писало, че то предотвратява вредни приложения да бъдат инсталирани на устройството ви, но именно то било такова (ирония, а?).
При тестовете от Android Police те открили, че когато даден потребител натисне върху иконката на приложението, единственото нещо, което прави то, е да създаде нова иконка.

След като историята беше публикувана, фалшивата апликация беше отстранена от Play Store на Google. Той се е появил за пръв път на сайта на 28 март и бе свален от него едва през 6 април.

Гугъл разпратили мейл на всички потребители, закупили приложението, че ще възстановят сумата, която те са платили за него, тя била точно $3.99 (5,64 лв)

„Свързахме се със вас, защото наскоро сте закупили „Virus Shield“ приложение на Google Play,“ се казва в имейла, който Гугъл изпрати до потребителите си.

А ето и пълния текст:

„Това приложение твърди, че с едно кликване ще защити телефона ви от вируси, а в действителност не е така. Политиката на Google Play строго забранява неверни твърдения, като респективно на това, ние ще възстановим парите от вашата покупка в рамките на следващите 14 дни.

Освен това, ние бихме искали да Ви предложим $5 промоционален кредит, който може да бъде използван за закупуване на съдържание в Google Play.“

Разработчикът на приложението каза, че това е била версия, с която да уточнят дизайна, и в крайна сметка се е получило объркване между нея и истинската версия на приложението. Като така те пуснали на пазара приложение с празен код, без дори да разберат.

Източник: bbc

Add Comment