Home / Култура / Аржентински влак се движи в облаците

Аржентински влак се движи в облаците

Разположен на 4 хиляди метра надморска височина в Андите, така нареченият “Влак в облаците” е една от най-високите железопътни линии в света. Той започва своето пътешествие от град Салта, Аржентина, на надморска височина 1187 метра, преминава през Valle de Lerma и завършва своето пътешествие по виадукт, намиращ се на 4200 метра надморска височина.

заглавна
По време на 16-часовото пътуване, влакът изминава двеста и седемдесет километра и се изкачва зашеметяващите 3 000 метра. Той пресича 29 моста, 12 виадукта, и минава през 21 тунела.

1

Маршрутът е бил планиран още през 1920 година от американския инженер Ричард Маури, който отговарял за направата на проекта. Той е проектирал странна система, която се поддържа от мостове, тунели, виадукти, спирали и пътища на зиг заг. Сигурно ще се зачудите защо пък зиг заг пътища? Това е била брилянтната идея на Ричард Маури, който е предпочел влаковете да изкачват стръмните райони плавно, като направи зигзагообразни пътища, вместо да се налага успоредно изкачване на наклона, нещо, което изисквало прекалено мощни влакове и допълнителни зъбни колелета, които да позволят “катеренето” на композицията.

2

3 5 6 7

About Християн Заров

Check Also

Не поглеждай надолу! Страшни снимки от високо (Част 2)

Ако при поглеждането надолу от висока тераса получаваш малко тръпка в дълбините на корема си, …

Вашият коментар