Home / Култура / Бъдете самоуверени – 7 неща, които трябва да правите всеки ден

Бъдете самоуверени – 7 неща, които трябва да правите всеки ден

самоувереност, www.interesnotii.com

“…Искрена, искрена гордост и самочувствие, само ако са добре скрити и в същото време наистина обосновани, безусловно трябва да бъдат типични за човек с чест …” – Дейвид Хюм

Никой не се ражда с вродена самоувереност. Тя се развива с годините и е пряко свързано със самочувствието, което оформяте един ден. Ще прочетете 10 изключително ефективни съвета, чрез които да оформите обоснована и заслужена самоувереност.

1. По-често визуализирайте себе си в ситуации, които искате да станат реалност.

“Това, което умът си представя, може да бъде и постигнато.” – Наполеон Хил

Казано накратко – мечтайте. Разширете мирогледа си и смело се представете в дадена ситуация; на дадена позиция, която искате да заемете; на дадена вечеря, споделена с човека, когото харесвате. Следвайте малките стъпки, те ще Ви отведат към голямата мечта.

2. Правете всеки ден по едно нещо, което ви плаши.

Колкото по-често излизате от комфортната си зона, толкова повече невероятни неща ще откриете за себе си. Предизвиквайки се ежедневно, ще разберете на какво сте способни. Приемете съвета на съвременния писател Нийл Доналд Уолш: “Животът започва там, където свършва зоната Ви на комфорт!”

самоувереност, www.interesnotii.com

3. Не правете нищо, което да противоречи на убежденията Ви.

Ако имате направено съблазнително предложение, което противоречи на принципите Ви, откажете го веднага. Съвестта е едно подложено под въпрос понятие в философията и психологията, но всеки човек я притежава под някаква форма. Тя се оформя в най-ранна детска възраст, за чиито основи използва родителското поведение, съвети, принципи, отправени към детето. Пътят към известността е лично Ваш, но за да придобиете висока и заслужена самоувереност, крачейки по него, трябва да вървите с гордо вдигната глава. Гордо вдигнатата глава предполага трудности, препятствия и спънки, които са били честно преодолени и от които всеки извлича урок!

4. Предизвиквайте се.

Колкото повече предизвикателства отправяте към себе си, толкова по-щастливи ще се чувствате след всяко едно успешно. Започнете с малки предизвикателства от най-различен характер: дадени упражнения, които да правите определено време; набелязана книга, която да прочетете за N дни и много други. Постепенно завишете критерия си и след известно време ще виждате в огледалото един борбен и целеустремен човек!

самоувереност, www.interesnotii.com

5. Оказвайте помощ винаги, когато можете.

Помагайки на приятел или познат има благоприятен ефект върху Вас. По този начин снижавате до минимум егоизма и нарцисизма си, осъзнавайки, че всеки човек е специален и уникален по свой начин. Ще се почувствате изключително самоуверени и успешни, когато някой потърси съвет в професионална за Вас област; когато отправи комплимент за интелигентността Ви и помоли за помощ. Не се колебайте да помогнете, Вие също на даден етап може да бъдете в позиция на нуждаещ се.

6. Грижете се за себе си.

Не подценявайте своето физическо, емоционално и ментално състояние. Ако едно от тях Ви куца, другите също ще тръгнат в отрицателна посока. Ако не харесвате физическото си състояние, това ще се отрази на емоционалното Ви и ще изгубите желание за много неща. Вместо да се самоубеждавате колко сте смотани (да, точно това правите), самоубедете се, че може да постигнете всичко, което искате. С правилния метод и време, ще осъществите невероятни резултати. Запомнете – поддържайте баланс между трите състояние!

самоувереност, www.interesnotii.com

7. Не позволявайте някой да Ви подценява.

“Никой не може да те накара да се почувстваш унизен без твоето разрешение.” Елинор Рузвелт

Ако усетите, че сте в компанията на човек, който постоянно Ви критикува, подценява и съзнателно принизява на първично ниво, не се колебайте да го оставите. Ако сте горди от това, което правите – не позволявайте някой да се подиграва със старанието, което влагате и не губете своята самоувереност. Толкова много условни изречения, които чакат да ги превърнете в съобщителни.

Условно изречение: Ако бях изпълнявала по-старателно тези 7 стъпки, щях да имам успех с изграждането на самоувереност.

Съобщително изречение: Аз изградих самоувереност, изпълнявайки тези 7 стъпки всекидневно.

 

About Ивета Кралева

Check Also

високо самочувствие, ниско самочувствие, изграждане на самочувствие, положителни потвърждения, позитивна обратна връзка, негативна обратна връзка, интереснотии

5 начина за изграждане на дълготрайно самочувствие

Самочувствието е изключително важно, но изграждането му се оказва изненадващо трудно и продължително. Психологът Гай …

Вашият коментар