Home / Наука / Хора с епилепсия се обръщат към медицинската марихуана

Хора с епилепсия се обръщат към медицинската марихуана

Докладите показват, че 14% от хората с епилепсия използват канабис, мнозинството от тях споделят подобряване на здравословното състояние.

употреба на марихуана епилепсия

Доклад от университета в Сидни върху пациенти с епилепсия показва, че 90% от възрастните и 71% от децата дават положителни резултати след употреба на марихуана, като повечето от тях заявяват значително подобрение върху контролa на припадъците.

Публикувано проучване в списанието Epilepsy & Behaviour изучава епилепсията в Австралия, в партньорство с Lambert Initiative в университета в Сидни. Анкетирани са 976 респонденти, за да се разгледа употребата на канабис при хора с епилепсия – причини за употребата и установени ползи.

Основната причина да се употребява канабис е да се търси лечение с „по-благоприятни“ странични ефекти в сравнение със стандартните антиепилептични лекарства.

През 2015 г. бабата и дядото на тригодишно момиче с рядка форма на епилепсия направили дарение от 33,7 милиона долара в подкрепа на инициативата за изследване на медицинската марихуана, която Lambert създават.

„Въпреки ограничеността на онлайн проучването, ние не можем да пренебрегнем факта, че значителна част от възрастните и децата с епилепсия, употребяващи канабис, отчитат много ползи за тяхното здравословно състояние,“ казва водещият автор на изследването Анастасия Шърейв.

„Още системни клинични проучвания са спешно необходими, за да ни помогнат да разберем ролята на канабиноидите при епилепсията,“ каза тя.

Източник: theguardian.com

About Християн Заров

Вашият коментар