Home / Космос / Запознайте се планетата, на която е най-вероятно да има живот!

Запознайте се планетата, на която е най-вероятно да има живот!

Открита е най-земноподобната планета до сега, съобщават учени в списание “Science”.

1

Скалистата планета Кеплер 186f е близо до размера на Земята и има потенциала да задържи вода в течно състояние, което е от решаващо значение за зараждането на живот, каза екипът.

Приютявана в Млечния път, тя е част от петпланетна система, която обикаля около хладна звезда джудже.

Планетата е забелязана от телескопа Кеплер, който е намерил близо 1000 нови планети от началото на своята работа през 2009 година.

“Това е най-малката планета, която сме открили досега в обитаемата зона”, каза професор Стивън Кейн, астрофизик от Държавния университет в Сан Франциско, САЩ.

Кеплер 186f e на около 500 светлинни години разстояние от Земята.

Учените считат, че тя е малко по-голяма от нашата планета, с радиус около 10% по-голям от този на Земята.

Поради размерът си, екипът смята, че планетата е скалиста.

Професор Кейн обясни:”Изглежда има критична точка, която е около 1,5 пъти радиуса на земята. При преминаването на тази точка планетите развиват значителна атмосфера много подобна на тази, която виждаме при газовите гиганти в нашата слънчева система, което ни кара да смятаме, че планета с радиус 10% по-голям от този на Земята, най-вероятно е скалиста планета, подобна на нашата.

2
Кеплер 186f обикаля около звезда, която е по-малка и по-хладна от нашето Слънце, но е на достатъчно разстояние, за да съдържа вода в течно състояние.

Кеплер 186f пътува около малка и хладна звезда. От петте планети в системата, нейната орбита е най-отдалечена от звездата, прави едно първо завъртане за около 130 дни.

Екипът смята, че има потенциал да съдържа вода, защото с този орбитален път планетата не минава прекалено близо до звездата си, за да се изпари водата, нито прекалено далеч, за да може тя да замръзне. Учените наричат този район “обитаема зона”.

Професор Кейн каза:”Въпреки, че тя е в орбита около звезда, която е много по-различна от нашето Слънце, самата планета- по отношение на размера и количеството топлина, която получава от своята звезда, е най-земноподобната планета, която някога сме откривали.
Повечето звезди, които отриваме са с подобен на този характер- джуджета, по-студени и по-малки от нашето слънце. И ако всички тези малки звезди имат планети със сухоземен характер в района на обитаемата зона, то това може би в бъдеще ще даде решение на един толкова важен въпрос- “Сами ли сме?””

Има и един проблем. При тези по-малки звезди има тенденция да бъдат много активни с постоянни изригвания. Което значи, че ако на планетата наистина има вода, основната съставка за живота, всички потенциални организими ще бъдат бомбандирани със слънчевите изригвания и радиация.

Търсенето на планети извън нашата слънчева система е постигнала забележителни постижения през последните години.

Първата бе намерена само преди 20 години, оттогава сме открили почти 2 000, повечето благодарение на телескопа Кеплер.

Въпреки това, планета, която има точно същия размер като Земята, в орбита около звезда, подобна на нашето Слънце, все още не е открита.

Тази находка сигурно ще дойде с бъдещите технологии. Европейската космическа агенция наскоро одобри развитието на орбитален телескоп на име Платон, който ще е настроен специално за откриване на истински аналози на Земята.

Източник: bbc

About Християн Заров

Check Also

интервю за работа, първо впечатление, трикове и умения, наемане на служител, интереснотии

3 трика, които да прилагате, когато наемате нов служител

Току-що отваряте нова позиция в екипа си, след като компанията се е радвала на значителен …

Вашият коментар