Home / Космос / Изненада! Плутон има синьо небе!

Изненада! Плутон има синьо небе!

Плутон(Снимката е изпратена от New Horizons на 8 октомври 2015г.)

Колкото повече факти разбират учените за планетата джудже, толкова по-интересна и загадъчна тя става. По време на своя исторически полет този юли, космическият апарат “New Horizons” разкри ледени планини и огромни ледници на повърхността на Плутон. И сега, благодарение на получените снимки от апарата, стана ясно, че далечната планета има синьо небе, подобно на това на Земята.

Синият цвят се поражда от комбинацията на сложни органични молекули в атмосферата на Плутон, назовавани толини, които вероятно са сиви или червени, но както знаем синият цвят се намира в късовълновия край на видимия спектър и се разсейва в атмосферата повече от червения. Същият феномен обяснява и синия цвят на земното небе. Припомняме, че слънчевата светлина не е бяла, а смес от различни цветове. Всяка вълна се намира на различна дължина, което обяснява по-лесното или трудно разсейване.

Плутон

“Този ярък син оттенък пояснява размера и състава на частиците в атмосферата”, казва Карли Хаует, член на научния отбор.”Синьото небе често е резултат от разсейването на слънчевата светлината на много малки частици. На Земята тези частици са под формата на миниатюрни азотни молекули.”

Учените са учудени относно местоположението на огромните ледници – те се появяват в някои от най-червените зони на повърхността. “Изненадана съм, че ледове са толкова червени”, казва Силвия Протопапа, учен от Университета в Мериленд и друг член на екипа на мисията. Тя допълва, че все още не разбират връзката между ледниците и червеникавите оцветители на повърхността на Плутон.

Плутон(Снимката е изпратена от New Horizons на 8 октомври 2015г)

Космическият апарат “New Horizons” сега е на 3.1 милиарда мили (5 милиарда километра) от Земята и е в добро техническо състояние. Екипът на мисията се надява да има втори полет през 2019 г. до много по-малък обект в Пояса на Кайпер (поясът е част от Слънчевата система, като в него са открити над 800 обекта, включително Плутон и Харон), ако НАСА одобри и има достатъчно средства за реализацията на проекта.

Източник: Space.com

About Ивета Кралева

Check Also

20 любопитни факта за жените, които ще ви удивят

В някои религии жената е подценявана, принизявана и често унижавана по безскрупулни начини. За науката, …

Вашият коментар