Home / Биология / Интересната история, стояща зад името “Паническо бягство на динозаври”

Интересната история, стояща зад името “Паническо бягство на динозаври”

Преди 95 милиона години стадо двукраки динозаври, някои с големината на пилета, други колкото ему, отишли да пият вода от езеро, чиито брегове били доста кални. Сега това място се казва парк “Куери”, на около 110 км югозападно от Уинтън, в централната част на западен Куинсланд в Австралия. Нещо накарало стадото да се паникьоса и да преплува езерото. По този начин те оставили отпечатъци в меката кал, която по-късно била погребана под пясък и тиня, заради постоянно лавиращите нива на езерните води. След милиони години калта, запечатала стъпките на динозаврите, се превърнала в твърда скала.

1

Преди петдесет години, в търсене на опали, местен човек открил фосилизирани следи от стъпки. Отначало той помислил, че е открил вкаменени следи на птици, но когато учените посетили района през 1971 г., отпечатъците разкрили вълнуващата си история. Днес стъпките, наименувани “Паническо бягство на динозаври”, са експонат в местен музей.

2

Мястото разполага с около 3300 отделни стъпки, които изглежда, че са били направени от около 150 динозаври, принадлежащи на два различни вида- месоядните “Coelurosaurs”, които имат размер на пиле, и “Ornithopods”, растителноядни с размер на ему.

3

Първоначално се смятало, че двете стада слезли до поток на езеро, за да пият вода, където голям Теропод се появил и изплашил дребните динозаври, които били принудени да избягат от другата страна на езерото. По-късните изследвания обаче оспорили тази история. Анализ на утайките посочил, че районът не е бил праисторическо езеро. Заключението на учените било, че стъпките са направени в канал с течаща вода в период от време, може би няколко дни, като динозаврите кръстосвали канала в различни моменти и при различни условия. Учените останали скептични и към първоначалното смятане, че два различни вида са кръстосвали канала.

4

Никога няма да разберем какво точно се е случило на това място преди милиони години, но то все още представлява една от най-високите концентрации на динозавърски стъпки в света.

5 7 8 6

About Християн Заров

Вашият коментар