Home / Биология / Кожа на акула- враг на съпротивлението

Кожа на акула- враг на съпротивлението

Учените са използвали 3D модел на кожата на акула, за да покажат как зъбоподобните люспи помагат на страховития хищник да набира скорост и да плува максимално ефективно.

_74846502_artificialsharkskin

Разгледана отблизо, кожата на акулата изобилства с малки зъби, които подпомагат плуването.

Заради своите неоспорими качества, инженерите са се опитвали да копират грапавостта на кожата на акула и да я приложат в бански костюми и дори в състезателни автомобили.

Но чрез ново 3D сканиране на нейната кожа, се оказва, че учените никога не са успели да произведат нещо толкова детайлно, пише списанието Experimental Biology.

Между другото, създаването на турбулентност на движещ се обект, може да увеличи значително неговото съпротивление с въздуха (или водата). По този начин, тези трапчинки по кожата на акулата действат подобно на вдлъбнатините в топката за голф, като намалят турбулентността зад обекта и подпомагат за по-доброто му движение.

Джордж Лаудер и колегите му направили подробно триизмерно сканиране на малък квадрат от кожа на акула, който показал, че едно “зъбче” от кожата е с дължина едва 0,15 милиметра.

_74846507_sharktrunkdenticle
Триизмерен модел на миниатюрните зъбци.

Предизвикателството пред тях е да черпят вдъхновение от кожата на акулата, заяви самият Лаудер, и в бъдеще да използват нейната “биологична техника” за подобряване на плавателността на подводници, както и свеждането на въздушното съпротивление до минимум при космически совалки, коли и други.

Със сигурност приложенията на такъв вид материя са много, а с напредването на триизмерното принтиране, моментът нейното създаване е все по-близко.

Източник: bbc

About Християн Заров

Вашият коментар