Home / Космос / Обсерваторията Aricebo потвърди за необяснимите радиосигнали

Обсерваторията Aricebo потвърди за необяснимите радиосигнали

звезда
“Blitzar”- Потенциален обект, който може да е източник на радио смущенията. Снимка: Sky & Telescope/Gregg Dinderman

Обратно през 2011 и 2012 година- астрономите, работещи в австралийската обсерватория, качват поредица от краткотрайни, но мощни радиосигнали. Тези сигнали никога не са били засичани другаде и хвърлиха съмнения относно произхода си. Сега, обаче, нови наблюдения от обсерваторията “Aricebo” в Пуерто Рико предполагат, че са истински.

До този момент, единственият радио телескоп, направен за следене на такива сигнали е бил радиотелескоп “Parkes” в Нов Южен Уелс, Австралия.
Дузината изблици на сигналите, които се появиха през 2011-12, вероятно идват от далечната галактика. Само за няколко милисекунди, всяка от радио трептенията е освободила толкова енергия, колкото Слънцето излъчва за 300 хиляди години!

Астрономите имат всякакви различни видове теории за това от какви източници могат да идват тези сигнали, теориите включват “blitzars”- свръхголеми неутронни звезди, които не са се превърнали в черни дупки единствено заради бързото си въртене.

Други теории включват Магнетари- вид неутронни звезди, притежаващи свръхмощно магнитно поле, в повечето случаи над 1 милион пъти по-силно от магнитното поле на Земята.

Друга теория е избухването на свръхнова, която също може да предизвика изблик на голямо количество енергия, което земният радиотелескоп “Parkes” може да е уловил.

Обсерваторията “Aricebo”, направена през 2 ноември 2012, е дом на най-голямата самостоятелна радиоантена в света. Данните от нея показват масивен 3 милисекунден скок, но за разлика от сигналите, идващи от някой Пулсари, този път повторен сигнал нямаше.

Тъй като знаем колко бързо пътуват различните радиовълни, полученото закъснение на някоя от тях, наречено “дисперсия”, ни помага да изчислим от колко далеч идва сигналът. В този случай това е нещо, идващо от милиарди светлинни години разстояние.

Източник на информация: Уикипедия, io9

About Християн Заров

Check Also

интервю за работа, първо впечатление, трикове и умения, наемане на служител, интереснотии

3 трика, които да прилагате, когато наемате нов служител

Току-що отваряте нова позиция в екипа си, след като компанията се е радвала на значителен …

Вашият коментар