Home / Космос / Откриха звезда с минусови температури

Откриха звезда с минусови температури

1

Много странен обект, наречен “WISE J085510.83-071442.5” се намира само на 7,2 светлинни години от земята. Открит от Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE), тя е една от тези не съвсем планети и не съвсем звезди, известни като кафяви джуджета.

Поради факта, че тя е много по-малка и студена от звезда, кафявото джудже изглежда черно и бледо. Но астронома Кевин Лухман забеляза, че WISE J085510.83-071442.5 е много червена и светеща със слаба светлина.

Температурата и е около -13° С, което е доста под точката на замръзване на водата. Далеч от типичните кафяви джуджета, които имат температура на повърхността около 800-2500 градуса по Целзий. С други думи- новооткритото кафявото джудже е ледено студено. Фактът, че звездата е толкова студена ни дава възможност да определим и нейната възраст. Ако при началното си състояние тя е била няколко хиляди градуса, за да се охлади до сегашната и температура, на звездата са и били нужни някъде между 1 и 10 милиарда години.

2

Звездата е открита, благодарение на инфрачервения космически телескоп Спицър, който регистрирал движението ѝ в продължение на четири години.

Източник: io9
Снимки: NASA

About Християн Заров

Check Also

Какво е Магнетар?

Кратка история Теорията по отношение на тези обекти е от от Робърт Дънкан и Кристофър …

Вашият коментар