Home / Биология / Петте най-пленителни цветни мутации при животните

Петте най-пленителни цветни мутации при животните

Лъвовете са кафяви, пандите са черни и бели. Тигрите са оранжеви с черни ивици, а пък слоновете са сиви. Ето как всички ние си представяме животните, но тази статия ще ви докаже, че невинаги нещата са такива, каквито си мислим. Може би няма да повярвате, че има жълти слонове и бели кенгура, но това е факт. Такива екземпляри са изключително редки.

Мутациите в цвета са необичайни в животинското царство, и могат напълно да променят външния вид на животното, понякога екземплярите продължават да образуват един изцяло нов и различен подвид. Нека разгледаме най-интересните цветови мутации при животните.

1.Зебра с меланизъм

1

Зебрите са същества, подобни на конете, оцветени са с бели и черни ивици. Но в изключително редки случаи, се раждат зебри с меланизъм. Тези зебри имат необичайно черен гръб, което се дължи на силно изразените черни ивици, което прави тези зебрите значително по-тъмни от техните роднини. Меланизмът не се предава наследствено.

2.Зебра със златисти ивици

2

Тъй като сме на тема зебри, нека разгледаме още един завладяващ образец: зебра със златисти ивици. Докато твърде много меланин прави зебрите да изглеждат черни, прекалено малкото меланин превръща черните ивици в златни такива. Най-популярната златиста зебра е Зое, Хавайска зебра. Освен нейните златни ивици, тя също има бели мигли и сини очи.

3.Бял слон

3

Наричат ги “бели слонове”, но слоновете албиноси всъщност не са съвсем бели. Техният цвят е по-скоро розов, жълт или червеникаво-кафяв. Въпреки че албинизъмът е рядка мутация, тя е по-често срещана при азиатските и африканските слонове. Жителите на Бирма и Тайланд смятат, че белите слонове са свещени, и не ги използват за труд. Те също така вярват, че когато видят бял слон, това означава, че владетелят на страната цари с правосъдие и е благословен.

4.Снежнобяло кенгуру

4

Източно сиво кенгуру (The Eastern Gray Kangaroo) е ненормално бяло. То изглежда точно като снежинка с червени уши и розов нос. Източните сиви кенгура са най-големите видове кенгура в света. Те могат да достигнат 210 см височина. Развиват 56 км/час, и могат да скочат повече от 8 метра.

Тези кенгура албиноси са изключително редки в дивата природа. За това е голям късмет, че Рохан Томсън е забелязал един в дивата природа, и успял да го заснеме. Подобно на повечето животни албиноси, белите кенгура също имат изключително малки шансове за оцеляване в дивата природа, те са податливи на рак на кожата и имат много лош слух.

5.Елен леуцист

5

В Сенека бели елени са удивлявали учените в продължение на много години. В момента те представляват най-голямата популация на мутирали създания, обитаващи една единствена област.

Докато не образували отделни видове, белият елен на Сенека представлявал подвид на кафявоопашатия елен(Odocoileus virginianus). Тези животни нямат пигмент в козината, но очите им са кафяви, това се нарича “леуцист”. По-екстремната мутация (албинизъм) ще направи очите на елена розови.

About Християн Заров

Check Also

10 снимки на хранещи се животни, които ще ви накарат да се усмихнете

Всеки знае неписаното правило, че трябва да се храниш, за да живееш, а не да …

Вашият коментар