Home / Любопитно / Колко промила харизматичност трябва да притежава всеки лидер?

Колко промила харизматичност трябва да притежава всеки лидер?

предприемач, харизматичност, успешен лидер, харизматичен лидер, интереснотии

Ново проучване показва, че прекалената харизматичност може да бъде бомба със закъснение в ръцете на един бизнес лидер. Журналистът Ейми Мидълтън ни запознава с историята.

Умерената харизматичност е идеалният вариант за всеки бизнес лидер, който се стреми да бъде успешен. Прекалено харизматичните водачи развиват стабилен мироглед и силна стратегия, но изпитват затруднение при изпълняване на всекидневните дребни неща.

Проучване, ръководено от Жасмин Вергауа /Jasmine Vergauwe/, психолог от Гентския университет в Белгия, сравнява изкараните резултати между различни бизнес лидери. То обвързва нивото на тяхната харизматичност с ефективността им на работното място. Резултатите са публикувани в Journal of Personality and Social Psychology.

Нивата на харизматичност са оценени на база 56 въпроса, които се фокусират върху смелостта, въображението, очарователността и т.н. на всеки един от участниците. Не е подценена и взаимовръзката между отношението на подчинените към своя лидер и обратното.

“Лидерите с ниски/високи нива на харизматичност показват по-малка ефективност, отколкото лидерите с умерени нива,” казва съавторът на проучването, Филип Де Фрут /Filip De Fruyt/, също от Гентския университет.

Информацията показва, че лидерите с ниска харизматичност изпитват проблеми с изготвянето на стратегия, мисия, визия и планирането на важни събития, докато високо харизматичните личности се справят по-слабо с изпълнявате на ежедневните задачи в краткосрочен план.

“Докато конвенционалната мъдрост ни нашепва, че силно харизматичните личности биха се провалили по-лесно, заради проява на арогантност и егоцентричност, нашето проучване ни показа, че бизнес поведението взема превес над личностното,а това от своя страна повишава ефективността на отделния лидер”, обяснява водещият автор Жасмин Вергауа.

“Нашето проучване може да помогне на компании в избора им на бъдещ ръководител – такъв с умерено ниво на харизматичност, вместо прекалено изявен и обаятелен човек.”

Източник: cosmosmagazine.com

About Ивета Кралева

Вашият коментар