Home / Любопитно / Пръстените на Сатурн създават нова Луна!

Пръстените на Сатурн създават нова Луна!

Нови изображение, придобити от космическия апарат Касини показват ярка точка в орбита около Сатурн в най-крайната част от неговия величествен пръстен. Астрономите смятат, че това би могло да бъде нова Луна в процес на зародиш.

тва

Изображенията показват 1,200 километра дълга и 10 километра широка арка от леден материал, движеща се по продължение на ръба на пръстена. Най-вероятно тази арка е резултат от създаването на миниатюрна луна, която създава гравитационни смущения и събира към себе си части от пръстена на Сатурн.

“Не сме виждали нищо подобно преди,” каза Карл Мери от университета Куин Мери в Лондон, водещ автор на доклада. “Можем да гледаме на това като зараждане на нова луна, където един обект просто напуска пръстена и остава в гравитационното влияние на планетата като самостоятелна Луна.”

Към момента обектът е наричан “Пеги”, но името все още не е официално.

Интересен е фактът, че така са се създали повечето от естествените спътници на Сатурн, които към днешна дата са около 56. Сега обаче пръстенът на Сатурн е доста изтънял и няма достатъчно материал да създава големи луни, именно за това “Пеги” няма да добие големината на “Титан” или “Енцелад” – едни от най-големите спътници в цялата слънчева система.

Източник io9

About Християн Заров

Check Also

интервю за работа, първо впечатление, трикове и умения, наемане на служител, интереснотии

3 трика, които да прилагате, когато наемате нов служител

Току-що отваряте нова позиция в екипа си, след като компанията се е радвала на значителен …

Вашият коментар