Home / Космос / Ролвъра Curiosity отново започва сондире на на Марс

Ролвъра Curiosity отново започва сондире на на Марс

Любопиткото отново проби дупка на Червената планета. Той пътува повече от 5 километра, насочвайки се към първоначалната цел на мисията- в подножието на огромна планина, където се намира кратерът Гейл.

дупка-марс

Марсоходът изпрати нови снимки до Земята, от своята специално монтирана подвижна камера, в които се вижда, че е пробил дупка заобиколена от купчина сив прах, който ще бъде изследван от многобройните лабораторни системи, които Curiosity притежава.

През миналата година роувъра използва своята бормашина за да изследва повърхност, недалеч от мястото на своето кацане през 2012.

От химичния състав на скалната маса, учените били в състояние да определят вида на околната среда, която съществувала в кратера Гейл преди милиарди години.

Това даде на изследователите възможността да заявят, че тогавашните условия са били благоприятни за развитието на микроорганизми, но не могат да докажат тяхното съществуване.

Сега Кюриосити използва своята бормашина на същото място, като ще изследва състава на няколко различни вида скали и повърхности.

кюриосити, камера
Едно интересно “Селфи”, което Роувъра направи със своята подвижна камера.
забележителни скални форми-кюриосити
Забележителните скални форми, които Curiosity засне от марсианската повърхност.

Източник: bbc

About Християн Заров

Check Also

5 интересни факти за Слънчевата система, които вероятно не знаете

Всеки ден астрономите научават неразкрити досега факти за нашата Слънчева система. Колкото повече открития правим, …

Вашият коментар