Home / Общество / Световно първенство по футбол- Камерите

Световно първенство по футбол- Камерите

камери

Футболът е пълен с “какво щеше да се случи, ако”.

Какво ще се да се случи, ако страничният съдия беше казал, че втория гол на Джеф Хърст за Англия на финала за Световната купа през 1966 всъщност не е преминал линията?
Дали това щеше да донесе победа за Западна Германия, лишавайки Англия от трофея?

Ами ако не беше отменен гола на Франк Лампард срещу Германия през 2010? Дали Англия щеше да спечели този мач?

“Инциденти” като тези са разгневявали милиони фенове, треньори и ръководства, тук технологията се притича на помощ!

И въпреки, че решението на проблема се използва от години в други спортове, това ще бъде първото Световно първенство, което ще разполага с технологията голлиния (GLT). Това е само един пример за това как Световното първенство в Бразилия обещава да бъде най-хай-тек до сега.

Камери в изобилие и качество!

Германската компания GoalControl монтира по 14 високоскоростни камери на всички 12 стадиона, на което ще се проведе Световното първенство. Те са свързани с програма за обработка на изображения, която филтрира не-кълбовидни предмети и следи позицията на топката, като така множеството камери могат да измерят с точност до няколко милиметра какво е нейното разположение.

1

Когато топката пресече голлинията, системата, която беше старателно тествана от ФИФА, изпраща вибрации към часовника на съдията, а думата GOAL се появява на екрана му, всичко това се случва за по-малко от секунда.

2

Междувременно, технологичната компания Sony инсталира повече от 224 камери с висока разделителна способност, които ще заснемат повече от 2500 часа в режим “спорт” по време на световната купа.

Световното първенство е рекордьор и по качество на картината със ултра-високата разделителна способност (UHD) 4K формат, което е около четири пъти по-голяма резолюция от сегашния HD TV. За да гледате с такова качество, трябва да разполагате със интернет скорост 100 мегабита в секунда. Това означава, че запис с подобно качество на 90 минутен мач, би имал размер над 500 гигабайта!

About Християн Заров

Check Also

Охранителни камери: Позитивен клип на Coca Cola

Нов клип на Coca Cola, отново пълен с позитивизъм. Наскоро ви показахме една интересна статия, в …

Вашият коментар