Home / Култура / Семейните коледни сбирки: 5 трика за избягване на неудобните ситуации

Семейните коледни сбирки: 5 трика за избягване на неудобните ситуации

празнична вечеря, неудобни теми, неудобни въпроси, дебати, неудобни ситуации, коледна сбирка, коледни празници, коледна вечеря, интереснотии
Източник: theodysseyonline.com

Всички хора с нетърпение очакват коледните празници, за да се съберат с близките и приятелите си около празничната трапеза и да споделят как им е минала годината. Това са изключително приятни моменти, които лесно могат да бъдат съсипани, ако някой повдигне деликатна тема, която не би се харесала на всички. Разни хора, разни идеали.

От любимия въпрос на бабите – “Кога ще си имам внуче?” до традиционния за маса – “За кого гласува тази година?”, парещите и неудобни въпроси нямат край.

В тази статия ще намерите 5 бързи трика, с които да излезете внимателно от всяка неудобна ситуация, с цел да запазите добрия тон и доброто настроение. Или поне възможно най-много да се приближите до максимата – “Со кротце, со благо и со малце кьотек”. 🙂

Направете коледната сбирка по-приятна с тези 5 прости правила:
празнична вечеря, неудобни теми, неудобни въпроси, дебати, неудобни ситуации, коледна сбирка, коледни празници, коледна вечеря, интереснотии
Източник: dede14.com

1. Сложете граници – може да поставите допустими ограничения още преди да започнете вечерта. Обяснете внимателно, че тази година е била изключително интересна и нека фокусът е към различните преживявания, които всеки един е имал и за които иска да разкаже, а не към политическите събития.

Според Лизи Пост, съавтор на различни книги за общуване и етикеция, този подход би имал значителен успех.

2. Започнете с известни и утвърдени теми – ако знаете, че определена тема не е подходяща и би запалила фитила на вечерта, по-добре подхванете по-утвърдени и безопасни теми.

Д-р Майкъл МакНълти, преподавател в The Gottman Institute и основател на Chicago Relantionship Center, съветва хората да не си губят времето и да не спорят с някого, който няма желание да чуе тяхното мнение.

Според него всеки един човек трябва да уважава събеседника си като за начало, така ще се избегнат безсмислени спорове, граничещи с кавги на лична основа, и на тяхно място ще има аргументирани и конструктивни дискусии.

 

3. Пренасочете разговора към нещо лично и позитивно – ако все още темите, които вълнуват хората около вас, са специфични и не всички се чувстват комфортно от тях, опитайте се да пренасочите разговора към друга посока. Разбира се направете го деликатно, така че никой да не се чувства оскърбен.

Например, може да подходите по следния начин – “Ники, нека прекратим политическата (религиозната, финансовата и т.н.) тема, за да ми разкажеш малко повече за пътуването ти до Италия. Как прекара там? Какви забележителности посети?” и т.н.

4. Бъдете твърди, но вежливи – ако няколко пъти сте се опитали деликатно да смените темата, специалистите съветват с твърд, но вежлив тон да кажете, че темата е приключена и отново да въведете историята/събитието, което искате да разкажете.

празнична вечеря, неудобни теми, неудобни въпроси, дебати, неудобни ситуации, коледна сбирка, коледни празници, коледна вечеря, интереснотии
Източник: blog.founders.as

5. Ако не може да избегнете дебата, превърнете го в диалог – ако се съберат на едно място хора от различни семейства, е напълно нормално да се изкажат различни възгледи.

Диалогът дава възможност всеки да изкаже мнението си и да се чувства комфортно от факта, че другите са го изслушали и не са го обидили словесно.

Опитвайте се да защитите идеята си с история (данни, факти и т.н.), която лично сте преживели и как тя ви е накарала да се почувствате. Не се опитвайте да променяте насила убежденията на другите хора. Ще почувствате много по-здравословна връзка с хората около вас, дори и да са на различно мнение. Изключителен важен модел за всяко едно поколение.

Извод

Както казва Ралф Файнс – едно от нещата, които ни свързват като семейство, е чувството за хумор. Не го забравяйте на коледната трапеза и оставете специално място за него до питката с паричка!

Весели празници!

Източник: Business Insider

About Ивета Кралева

Вашият коментар