Home / Биология / Смартфон приложение опазва пчелите във Великобритания

Смартфон приложение опазва пчелите във Великобритания

Тежкото положение на пчелата и другите опрашители е основна тема в цяла Европа през последните години, тъй като употребата на някой пестициди, известни като неоникотиноиди, беше свързано с драматичен спад на пчелните популации.

Bee-apis

През април 2013г., на фона на нарастващото безпокойство относно използването на химикали върху култури, Европейската комисия обяви общоевропейски двугодишен мораториум върху неоникотиноидни химикали върху култури, опрашвани от пчелите.

Организаторите на първото общонационално преброяване на пчелите във Великобритания се надяват, че със новото приложение за смартфон ще могат по-лесно да направят карта на пчелната популация в Кралството.

1
Ето как изглежда приложението

Те се надяват хиляди хора да приложат своите наблюдения, за да дадат на учените жизненоважен поглед върху здравето на пчелните популации.

Налице е нарастваща загриженост относно броя на пчелите, тъй като при много видове е записан сериозен спад през последните години.

Приложението, разработено благотворително от Buglife, Приятели на Земята (Friends of the Earth) и B&Q, позволява на потребителите да докладват за вида, броя и точното разположение на пчелите.

Резултатите ще бъдат обработени от Националната мрежа за биологично разнообразие, която обобщава данните на всички организации за да осигури цялостен преглед на дивата природа във Великобритания.

“Данните, които хората събират ще са много важни, те ще помогнат на учените да запълнят празните, неизследвани места, където прчелите процъфтяват, и където те са в беда”, обясни експерта по опазване на пчелите професор Дайв Гаусън от университета в Съсекс.

Анди Аткинс, изпълнителен директор на Приятели на Земята, добавя: “Най-хубавото е, че не е нужно да си експерт, всеки може да се включи и да бъде част от хората, които помагат за спасението на пчелите”.

Източник: bbc

About Християн Заров

Check Also

Няма да повярвате колко лесно може да стане извличането на мед с това изобретение

С това брилянтно изобретение от Стюард и Клеар Андерсон, баща и син пчелари, медоносните пчели …

Вашият коментар