Home / Биология / Спортуването развива жизненоважни бактерии в тялото

Спортуването развива жизненоважни бактерии в тялото

На всеки човек е ясно, че спорта е полезен за сърцето, белите дробове, както и ума, но ново проучване от Ирландия предлага ново попълнение в списъка- чревните бактерии.

tired-workout-woman-130320

Изследване, проведено на професионални ръгбисти установило, че тези елитни спортисти са имали много по-разнообразна колекция от бактерии в храносмилателната си система в сравнение със други здрави мъже, които не спортуват, но са със сходна възраст и размер на тялото.

“Най-важния аспект на нашето изследване е, че то обръща внимание на възможността, упражненията да имат приятен ефект върху разнообразието на микрофлората в човешкото тяло.” заяви изследователят д-р Фъргюс Шанахан, настроентеролог и професор по медицина в ирландския колеж.

Налице е все по-голям брой научни доказателства, които сочат, че трилиони бактерии и други микроби, които живеят в храносмилателната система, играят важна роля в общото здравословно състояние. Огромното микробно разнообразие като цяло е свързано с по-добро здраве на възрастните хора, а загубата на разнообразие се наблюдава при хора със затлъстяване и възпаления на червата, смятат изследователите.

Източник: livescience

About Християн Заров

Check Also

6 неща, които щастливите хора правят всекидневно

Тайната на дълготрайното щастие може би е по-близо до вас, отколкото сте предполагали. Ще ви …

Вашият коментар