Home / Любопитно / Създадоха микрочип с мощност на 9 хил. компютъра

Създадоха микрочип с мощност на 9 хил. компютъра

Биоинжинери от Станфорд разработиха микрочипове, наречени Neurogrid, които са 9 хиляди пъти по-мощни от обикновен компютър.

chip

Био-инжинерите се вдъхновили от човешкия мозък, като шестнадесетте процесора са свързани в мрежа тип дърво, точно както работи и човешкият мозък. Този процесор е високо ефективен, способен да обработва 100 милиона инструкции в секунда. Поразителното е, че процесорът използва само около 20w за да захранва своите 100 милиарда неврона. Днес, нашите най-добри суперкомпютри изискват един милион вата за да стимулират един милион неврони.

За сравнение- стандартният настолен компютър изисква около 40 хиляди пъти повече захранване, за да работи 9 хиляди пъти по-бавно!

Целта, следователно, е да се произвеждат информационни технологии със силата на човешки мозък. Има няколко инициативи в ход, които работят за постигане на тази цел, включително neurosynaptic чиповете на IBM, Европейският проект Human Brain и други.

Сега може да добавим още един проект към списъка- Neurogrid Станфорд. Но за разлика от други текущи усилия, тази система се слави с едни невероятни енергоспестяващи функции.

Дизайнерите използват традиционните транзистори, но вместо да се използва цифрова логика, те използват аналогови схеми. За да имитира функциите на човешкия мозък (макар и в драстично по-намален мащаб), изследователите са използвали всичките примери, които може мозъкът да им даде. За максимална енергийна ефективност, изследователите са използвали аналогови схеми, но те са свързани помежду си с невронни редици в мрежа-дърво, за максимална производителност.

Единственият проблем към момента е цената, защото един чип забива сумата от $40 000 на парче.

About Християн Заров

Check Also

Парадоксът “Спери” най-после решен!

Прекъсването на основната връзка между мозъчните полукълба на човек обикновено прави комуникацията от едната част …

Вашият коментар