Home / Биология / Тази риба може да вдигне 300 пъти собственото си тегло (видео)

Тази риба може да вдигне 300 пъти собственото си тегло (видео)

clingfish3-550x297

Сверната clingfish (прилепяща се риба) е вид соленоводна риба, която наистина заслужава името си. Тази забележително силна риба има толкова високи смукателни умения, че може да държи неща, които тежат почти 300 пъти над нейното телесно тегло. Чрез това качество тя чупи рекорда на всички видове изкуствени вендузи. Учените активно изучават рибата, така че да проучат и имитират дизайна и, за да се създадат нов клас, по-ефективни смукателни устройства.

Родена на тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка, северната clingfish живее в скалиста приливна среда, където силни вълни и течения могат да ги изненадат във всеки един момент. За да оцелеят в естествената си среда, тези видове имат специален диск, който представлява една четвърт от цялата повърхност на корема. Благодарение на този диск, рибата може да се придържа към почти всякакъв вид повърхност.

“По принцип, ако този вид риба се прикрепи върху дадена повърхност, вие ще трябва буквално да я изтръгнете от нея, за да я вземете”, заяви Адам. Според него, този диск е формиран от сближаването на таза и гръдните перки. Около ръба на диска има малки шестоъгълници, които изглеждат плоски с невъоражено око.

clingfish2-550x412

“Но когато се вгледате в тях със силен електронен микроскоп, ще забележите в началото на всеки един от тези шестоъгълници дълги и тънки косми, които наподобяват тези, които паяците имат на краката си”, заяви Адам.

Ако човек със маса от 70 килограма има силата на тази риба, той би бил в състояние да повдигне 21 тона. Това е достатъчно основание да продължаваме изследването върху невероятните качества на този вид.

Вижте едно невероятно видео, което показва истинската мощ на clingfish.

Източник: odditycentral

About Християн Заров

Вашият коментар