Home / Култура / Фактор за успех: поведение срещу коефициент за интелигентност (IQ)

Фактор за успех: поведение срещу коефициент за интелигентност (IQ)

коефициент за интелигентност, поведение, фиксиран начин на мислене, иновативен начин на мислене, фактори за успех, мотивация, целеустременост, успех, граници. интереснотии

Когато стане дума за успех, лесно бихме предположили, че връзката между него и коефициента за интелигентност е правопропорционална. Въпреки това, нека разгледаме едно ново проучване, проведено от Станфордския университет, който може да промени вашето мнение (и поведение).

Психологът Каръл Дък (Carol Dweck) прекарва цялата си кариера в проучване на термини като поведение и цялостно представяне. В последното си проучване разкрива, че връзката между поведението и успеха е по-значима и потенциална за развитие, отколкото тази между коефициента за интелигентност и успеха.

Тя открива, че основните типове поведения може да се разграничат в две групи: фиксиран начин на мислене и иновативен начин за мислене.

Когато притежавате фиксиран начин на мислене, вие вярвате, че изцяло сте се изградили като личност и няма какво повече да промените в себе си. Това, от своя страна, довежда до проблеми, защото при всяко предизвикателство от външната среда, вие се чувствате неспособни да се справите с него. Или го смятате за ненужно и съвсем ограничавате възможностите си, или се отказвате, защото ви се струва прекалено страшно да предприемете нещо ново.

Хората с иновативен начин на мислене вярват, че могат успешно и с усилия да подобрят своите умения. Може да се каже, че имат преднина пред хората с фиксиран начин на мислене, дори и коефициентът им на интелигентност да е по-нисък. Това е така, защото те са готови да приемат  повече предизвикателства. За тях те се явяват чудесна възможност да научат нещо ново и да разширят познанията си.

коефициент за интелигентност, поведение, фиксиран начин на мислене, иновативен начин на мислене, фактори за успех, мотивация, целеустременост, успех, граници. интереснотии

Обществото приема, че умните хора са носители на увереност. Това неоспоримо е така, но само в случаите, когато всичко върви по един установен и познат начин. Определящият фактор в живота е силата, с която предолявате препятствията и провалите, както в живота, така и в бизнеса. Хората с иновативен начин на мислете приемат неуспехите с отворени обятия, защото те им показват коя област трябва да усъвършенстват.

Според Каръл Дък, успехът в живота се определя от начина, по който един човек се справя с даден провал. Предприемчивите хора виждат провала като информация, която може да се промени. Тя казва: „Този тип хора често се водят от максимата – Това не проработи по този начин, но аз умея да разрешавам проблеми, така че ще опитам нов начин.“

Независимо от факта в коя категория попадате, вие може да промените поведението си. Следващите съвети имат за цел да подобрят вашия начин на мислене и да освежат идеите ви:

  • Не стойте безпомощни за дълъг период от време – всички хора имат трудни моменти. Тестът за успех се базира на начина, по който реагирате, когато се намирате в неприятна/трудна ситуация. Може да се отчаяте и все повече да се затворите в себе си, което със сигурност ще ви донесе още повече проблеми. Възможно е и смело да се изправите срещу проблема – да го анализирате, да разкриете потенциалните възможности за разрешаване и да изберете тази, която ви се струва най-ефективна. В подобни моменти си припомнете всички онези известни хора, които не са си позволили да имат фиксиран начин на мислене и заради това са успели – Уолт Дисни (Walt Disney) е бил уволнен от местоработата си с основанието, че „му е липсвало въображение и не е имал добри идеи“. Опра Уинфи (Oprah Winfrey) e била уволнена от телевизията с мотива, че инвестира прекалено много емоция и чувства в своите истории. Хенри Форд два пъти е претърпявал фалит, преди да успее с автомобилния гигант „Форд“. По-трудно е, когато се борите, но финалните надписи ще ви възхвалят.

коефициент за интелигентност, поведение, фиксиран начин на мислене, иновативен начин на мислене, фактори за успех, мотивация, целеустременост, успех, граници. интереснотии

  • Бъдете силно мотивирани (амбицирани) – целеустремените хора преследват своите страсти и мечти без да се откажат. Възможно е да съществува ваш конкурент, който да се справя по-лесно с дадено предизвикателство, но това не е основателна причина да се откажете с думите „На лицето X му се получава, но на мен – не, защото просто не ставам. Ще се откажа“. Превърнете леката спънка в силен мотив за упорита работа. Уорън Бъфет (Warren Buffett) предлага техниката, наречена 5/25, с която ще успеете да откриете истинската си страст: напишете 25-те неща, за които най-много ви е грижа. Задраскайте 20 от тях по ваше усмотрение. Останалите 5, с които не може да се разделите, са олицетворение на истинските ви амбиции. Всичко останало понякога има за цел да отвлича вниманието ви напразно.
  • Предприемете действие – хората с иновативен начин на мислене се страхуват точно като всички останали. Разликата при тях е, че те осмислят страха като парализираща емоция, която може само да ограничи потенциала им. Най-доброто лекарство срещу страха е да предприемете действие. Няма перфектен момент за действие. Когато усетите, че се страхувате, вземете обмислено решение и смело се изправете срещу потенциалната заплаха.

коефициент за интелигентност, поведение, фиксиран начин на мислене, иновативен начин на мислене, фактори за успех, мотивация, целеустременост, успех, граници. интереснотии

 

  • Когато стигнете края, вървете още миля или две – отдадените хора дават всичко от себе си, дори и в най-лошите им и неуспешни дни. Идеалното описание на този съвет идва с историята за Брус Лий (Bruce Lee) и негов ученик. Един ден, той и неговият ученик почти били изтичали 3 мили (около 5 километра), когато Брус предложил да изтичат още 2 мили. Ученикът възмутен отвърнал, че би умрял, ако изтича допълнително 2 мили. Какъв бил отговорът на Брус Лий? „Тогава го направи.“ Ученикът толкова се ядосал, заради уклончивия отговор на учителя си, че минал 5-те мили без проблем. Изтощен и бесен, той попитал Брус Лий защо отговорът му е бил толкова груб. Известният актьор го обяснил по следния начин: „Ако се откажеш, ти вече си почти мъртъв. Ако постоянно си поставяш граници, физически или други, те ще се разпространят в целия ти живот. Ще засегнат твоята работа, моралност, цялото ти съществуване. Няма граници. Има плата, но ти не трябва да стоиш в тях; трябва да ги преминеш. Може да убиват, но човек трябва непрекъснато да надминава нивото си.“
  • Прогнозирайте и очаквайте резултати – хората с иновативен начин на мислене знаят, че е възможно да се провалят, но мотивацията за краен успех ги държи любопитни, целеустремени, упорити и внимателни. В крайна сметка, ако смятате, че изобщо няма да успеете, защо бихте започнали?
  • Не се оплаквайте – особено в случаите, когато нещата не се развиват по начина, който се планирали. Хората с иновативен начин на мислете винаги имат алтернативен вариант (понякога повече от един), който биха приложили навреме. Бъдете гъвкави!
  • Работете стъпка по стъпка – не пропускайте да коригирате или подобрите дадена малка подробност. Именно малките неща задвижват двигателя на успеха!

Източник: Business Insider

About Ивета Кралева

Вашият коментар