Home / Общество / Безпилотни самолети шпионират света

Безпилотни самолети шпионират света

Американската армия скоро ще използва така наречените Дрони- безпилотни самолети за дълги разстояния, за да шпионира Северна Корея и Китай.

drones1

През миналата седмица, Военновъздушните сили на САЩ, приземиха два безпилотни самолета в Мисава Ейр, в северната част на Япония. Първия безпилотен самолет се приземи на 24 май, съобщиха служители на ВВС в официално изявление.

Дроните ще бъдат използвани за събиране на разузнавателни данни за ядрените обекти в опасната страна Северна Корея, където 24 милиона души живеят напълно изолирани от останалата част на света. Безпилотните самолети вероятно ще шпионират и китайските военноморски операции.

drones2

Двата дрона ще останат в Япония до октомври, след което ще се върнат в американската военна база на остров Гуам в западната част на Тихия океан, според служители на ВВС. Генерал-лейтенант Сам Ангелела, командир на американските въздушни сили в Япония, отказа да обсъди конкретни подробности за тайни операции на безпилотните самолети в Тихия океан.

Характеристики

“Global Hawk” дроните могат да летят на височина над 18 300 м, и се считат за най-модерните средства за наблюдение на ВВС. Самолетите могат да се похвалят и с впечатляваща издръжливост във въздуха- могат да извършват полети, които продължават повече от 28 часа.

drones3

Освен това, те са оборудвани с набор от инструменти, включително инфрачервени сензори и системи за спътникова комуникация. Роботизирани листовки, които могат да представляват почти в реално време пбрази, дроните могат да проучват 103 хиляди квадратни километра за един ден.

Други приложения

Глобалният Ястреб е използван и преди това в региона, за да помогне на оцелелите след земетресенията и последвалото цунами, което опустоши североизточна Япония през 2011 г.

Beale's Global Hawk mission extends worldwide

NASA пък използва версия на дроните, за да надникне в урагани и тропически бури. Безпилотните самолети помагат на учените да изследват жизнените цикли на екстремни метеорологични събития и и да дадат възможност на учените да разработят по-точни модели на тези бури.

Източник: livescience

About Християн Заров

Check Also

Колко спечели филмът “Аватар”?

Знаете ли, че филмът “Аватар” е най-печелившата продукция, донесла на своите създатели над 2,7 милиарда долара! …

Вашият коментар