Home / Космос / Да подадем ръка на науката в Роженската обсерватория

Да подадем ръка на науката в Роженската обсерватория

Роженската обсерватория

Уважаеми читатели,

Сайтът “Интереснотии” реши да ви напише писмо. Да, точно така, то не е отправено към по-висша инстанция, защото ще бъде захвърлено в купа “неразрешени случаи” като много други. Излишно е да споменаваме какви са оправданията им, защото е време за действия, а щом настъпи този момент, за съжаление, гражданите трябва да се включат в спасителната операция. Ще ви разкажем накратко какви са “чутовните” подвизи на една обсерватория, която е напът да се превърне в изгубения символ на науката, ако не повярваме в нея и с парични средства не я подкрепим. Ще ви запознаем с най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа и на Балканския полуостров, която не научни постижения или идеи, няма средства за техничен живот!

Роженската обсерватория

Роженската обсерватория е открита официално през 1981 г., като наблюдателна дейност по научни програми се извършват от 1979 г. Изградена е на връх „Св. Дух” в Родопите. Стопанисва се от Института по астрономия на Българската академия на науките.

Ще ви изброим малка част от причините, поради които тази научна светиня трябва да продължи да функционира: в НАО Рожен са открити около 100 астероида, като 16 от тях имат собствени имена (Атанасов, Климент Охридски, Багряна, Плиска и мн. др.) ; при последното преминаване на Халеевата комета в близост до Слънцето, първият кадър на територията на Европа е направен именно в Рожен ; роженските телескопи са открили близо 15% от наблюдаваните нови звезди в съзвездието Андромеда ; най-далечните квазари (далечен звездообразен източник на енергия в Космоса), наблюдавани с телескопите на Рожен са на 10-12 млрд. светлинни години от нас. НАО Рожен е космически център за изследвания, но и за обучение на млади учени.

Роженската обсерватория

Това опияняващо място за учените е изправено отново пред сериозен финансов проблем, който застрашава дейността на обсерваторията. Нужно е финансиране за постоянната техническа поддръжка и нормалното протичане на работата. Астрономите споделят следното: „Поради тази причина, отново притиснати от финансовото положение, ние, астрономите от Института по астрономия и Националната обсерватория – Рожен, както и от други астрономически организации в България, сме принудени да се обърнем към всички, загрижени за съдбата на обсерваторията“, като обясняват, че парите не са им нужни за заплати, а за поддържане на техниката в изрядност.

Как да помогнем:

Молим всички българи, които смятат науката за потребност от жизненоважен характер, на “малката” обсерватория с големи постижения. Всеки, дарил над 50 евро, ще получи безплатен тур на обсерваторията, за да види техниката и телескопите. Отбелязваме, че в началото на месеца обсерваторията обяви, че са ѝ нужни 264 000 лева, за да покрие сметките си за ток, отопление и ремонти. Освен чрез  , хората, които искат да дарят могат да го направят и на сметката на обсерваторията:

Societe Generale Експресбанк

бул. България 56, 4700 Смолян, България
IBAN: BG94TTBB94003120017759; BIC: TTBBBG22
Институт по астрономия, НАО-Рожен
Проф. Др Таню Бонев, директор на Национална обсерватория – Рожен. 

Роженската обсерватория

Нека помогнем на науката в България, да протегнем ръка на Роженската обсерватория!

Източници :

About Ивета Кралева

Check Also

Трогателната история на дъщерята на Ловеца на крокодили

За тези, които знаят историята и подвизите му, но не и името, ви представяме Стивън …

Вашият коментар