Home / Биология / Плъховете изпитват съжаление

Плъховете изпитват съжаление

Плъховете изпитват съжаление, когато са пропуснали по-добра възможност за хранене.

_75392778_rat_eating_pasta

Това е първият път, в който съжаление е открито във вид бозайници, различни от човека.

Изследователите създали ситуации, в които плъховете трябвало да изберат дали да изчакат определен период от време в замяна на храна като награда, или да преминат към следваща задача.

Тези, които изпускат възможността за вкусна храна, показали поведение, подобно на човешкото съжаление.

Това подсказва, че мислите, подобни на съжаление, могат да повлияят на бъдещите решения на гризачите, и разсейва убеждението, че съжалението е уникално за хората чувство.

Професор Дейвид Редиш, от изследователския екип на САЩ, заяви, че е важно да се разграничи съжалението от разочарованието.

“Съжалението не е само признаването, че сте направили грешка, а и осъзнаването, че ако сте взели друго решение, бихте имали по-добри резултати”, каза той.

“Трудната част е да разграничим това от разочарованието, което е просто чувство, че нещата не са толкова добри, колкото сте се надявали.”

Учените разработиха задача, наречена “ред в ресторанта”, в който плъховете решават колко дълго са готови да чакат за различни храни.

“Това е като да чакате на опашка в ресторанта”, каза професор Редиш. “Ако опашката в китайския ресторант е твърде дълга, можеш да се откажеш и да отидеш на опашката на индийския ресторант отсреща.”

Плъховете са чакали дълго за техните предпочитани храни, което е помогнало на изследователите да определят кои храни са вкусни за тях и кои не.

Понякога плъховете решавали да не чакат за вкусна храна, и след като са се отказали да чакат и се преместили, открили, че са избрали по-лош вариант. В тези случаи плъховете често спирали и поглеждали назад към вкусотията, която са изпуснали. Учените наричат тази ситуация- индикация за съжаление.

baby_rat_washing_2_by_simbaharleyd3df7y5-514x276

При експерименти, в които на плъховете е предлагана лоша храна, без да са взимали каквито и да е решения, подобен вид поведение не е присъствало, доказателството за съжалението е, че когато плъховете изпитат това чувство, при тях се задейства същата част от мозъка, каквато и при човека.

Източник: BBC

About Християн Заров

Вашият коментар