Home / Любопитно / Пръстенът Нардо- високоскоростната тестова писта на “Porsche”

Пръстенът Нардо- високоскоростната тестова писта на “Porsche”

1

Пръстенът “Нардо” е 12,5 км кръгла високоскоростна изпитателна писта, намираща се в Италия. Пръстенът е кръстен на градски център Нардо, разположен на 22 км югоизточно от пистата. Първоначално е построена от ” Fiat ” през 1975 г. и в момента е собственост на германския производител на автомобили Prosche, въпреки че съоръженията са били винаги отворени за всички производители на автомобили още от самото начало. И благодарение на благоприятния климат и почти нулеви валежи, пистата работи 365 дни в годината, на три смени.

2

Най-впечатляващата характеристика на пръстена “Нардо” е, че има предпазни мантинели по целия път, освен това е наклонена под такъв ъгъл, че да компенсира центробежната сила, по този начин на тестовите водачи почти не им се налага да докосват кормилото. Пръстенът е с четири платна, колите могат да шофират в непрекъсната права линия и все пак винаги да завършват в началното място. Това позволява на автомобилите да достигат скорост над 240 км/ч.

4

Интересното е, че във вътрешността на пръстена местни земеделски производители отглеждат зеленчуци. Те минават през серия от подлези, за да нямат “срещи” с автомобили, движещи се с над 200 км/ч.

3

Пистата  “Нардо” не е уникална, но е много по-голяма от други подобни. Подобни тестови писти има фирмата ” Opel ” в Дуденхофен, Германия, както и пистата “Milibrook Proving Ground” във Великобритания.

About Християн Заров

Вашият коментар