Home / История / Риболов на кокили- Умиращата традиция на Шри Ланка

Риболов на кокили- Умиращата традиция на Шри Ланка

stilt-fishermen-sri-lanka-10[6]

Риболовът с кокили е метод на риболов, уникален за остров Шри Ланка, който се намира край бреговете на Индия в Индийския океан. Рибарите се качват на колове, наречени “Petta”, които са забити в пясъка на няколко метра навътре в морето. Благодарение на високата си позиция, рибарите могат да видят кога рибата се намира под мрежата и успяват да я уловят по-лесно. Въпреки че подходът изглежда примитивен и древен, риболовът на кокили е всъщност скорошна традиция.

stilt-fishermen-sri-lanka-9[2]

Смята се, че тя е започнала по време на Втората световна война, когато недостигът на храна и пренаселени места за риболов кара няколко умни мъже да измислят този метод. Първоначално те са започнали да практикуват риболов, покатерени върху отломки на преобърнати кораби или свалени самолети, след което е започнало и забиването на кокили в кораловите рифове. Така тези умения са предадени на две поколения рибари, живеещи в участъка между градовете Унватуна и Уелигама.

stilt-fishermen-sri-lanka-7[2]

Днес уловът е слаб- петниста херинга и малки количества скумрия. Практикуването на подобен вид риболов най-вероятно няма да продължи дълго, освен като туристическа атракция. Опустошителното цунами от 2004 година промени значително брега на Шри Ланка и намали значително достъпа до риболов чрез този метод. А по време на мосоните риболовът изцяло спира.

stilt-fishermen-sri-lanka-6[2]

Днес малцина рибари имат желанието да предадат уменията на своите синове, повечето отдават под наем кокилите на актьори, които се представят за рибари за фотографии на туристите, което застрашава този странен и интересен метод от изчезване.

stilt-fishermen-sri-lanka-5[2] stilt-fishermen-sri-lanka-4[2] stilt-fishermen-sri-lanka-3[2] stilt-fishermen-sri-lanka-2[2]

About Християн Заров

Check Also

10 войници и котета, които са станали най-добри приятели

Тези снимки на войници и котета, които са станали най-добри приятели отвъд морето, ни напомнят …

Вашият коментар