Home / Любопитно / 4 малки стъпки да станете по-добър и успешен лидер

4 малки стъпки да станете по-добър и успешен лидер

лидер, www.interesnotii.com

С практическите съвети, които ще дадем, ще ви покажем и надявам се убедим, че лидерството е умение, което може да се придобие и развие във времето. Макс Вебер, блестящ немски икономист и социолог, развива теорията за “харизматичната личност” в политическия живот. Според него даден лидер трябва да притежава умения, забележителни и извънредни качества, които произлизат от неговите способности, а не от заеманата длъжност. 

Няма рецепта за успешно ръководене на хора, но следните 5 стъпки могат да усъвършенстват подхода ви при общуването със съмишленици:

1. Запалете стремежа в себе си

Казус: Вие сте ръководител на предприятие “X”. Как ще покажете на вашите колеги, че заслужавате дадената позиция и ще оправдаете гласуваното доверие?

Примерен отговор: Четете. Четете. И пак четете. Един ръководител трябва да бъде ерудиран, интелигентен и амбициозен. Не спирайте да обогатявате знанията си, защото няма да намерите оправдание, ако попаднете в неудобна ситуация и нямате отговор на даден въпрос. Разбира се, когато не знаете отговора на запитването, което е отправено към вас, по-добре си признайте – на никого не му се слушат глупости. Обаче незабавно потърсете информация и осъществете обратна връзка със запитващия, така ще покажете, че сте отговорен и старателен.

2. Радвайте се на малките победи и се учете от провалите

лидер, www.interesnotii.com

Не се отказвайте, само защото нещата не се случват по планиран и установен ред. Ицках Адизес, предприемач и писател, прави трудове върху жизнения цикъл на едно предприятие – според него предприемачите трябва да разберат, че проблемите, които възникват са неразривно свързани с промените. Не се страхувайте от промените (субективно: с добър или лош резултат) – те са индикатор, че предстои нов етап.

3. Работете усилено върху комуникационните си умения

В тях влизат – писмени умения, ораторски умения и усъвършенстване на езика на тялото. Колкото по-добре общувате с хората, толкова повече ще търсят компанията ви. В днешно време една част от младите хора изпитват затруднение в условията на общуване, което забранява употребата на жаргони. За щастие имаме достъп до речите и книгите на велики оратори, които могат да бъдат неизчерпаем източник на идеи – Аристотел, Платон, Омир …

4. Бъдете смели, отзивчиви и се опитайте да заразите всички около вас с харизмата си

“Лидерството не е титли, позиции и доклади. То е един живот, който влияе на друг!” – Джон Максуел

Частичен източник: Entrepreneur

About Ивета Кралева

Вашият коментар