Home / Животни / 50 годишна океанска мистерия беше разгадана!

50 годишна океанска мистерия беше разгадана!

kit

Мистерията около един странен звук, чуващ се в океана, беше разбулена.

Шумът с прякор „патица“ се появява през зимата и пролетта в Южния океан, наричат го така, защото той страшно много напомнял за квакането на патица. Въпреки това, неговият източник е загадъчен за изследователите в продължение на десетилетия.

Сега акустични записващи устройства са разкрили, че всъщност звукът е подводно „бърборене“ на Антарктическия кит Джудже.

Резултатите са публикувани в списание „Royal Society“.

kitjuje
Изследователите са прикрепили акустични записващи устройства, с които са установили, че точно от този вид Кит идва звука, подобен на квакане.

Водещият изследовател Денис Рич от американската национална океанска и атмосферна администрация (NOAA) Заяви: „Беше много трудно да намерим източника на сигнала. През годините е имало няколко предложения, но никой не беше в състояние да определи с точност от къде идва този звук и какво го произвежда.“

Странният звук за първи път е установен от подводници преди около 50 години. Тези, които го бяха чували бяха изненадани от приликата му с квакане на патица.

Оттогава, повтарящите се шумове са записвани много пъти във водите около Антарктическия океан и Западна Австралия. Предположенията за източника на шума са варирали от риби до кораби.

Изследователите вече са сигурни, че патешкото квакане се произвежда от Антарктическия кит Джудже.

About Християн Заров

Check Also

Изненада! Плутон има синьо небе!

(Снимката е изпратена от New Horizons на 8 октомври 2015г.) Колкото повече факти разбират учените …

Вашият коментар