50 годишна океанска мистерия беше разгадана!

kit

Мистерията около един странен звук, чуващ се в океана, беше разбулена.

Шумът с прякор „патица“ се появява през зимата и пролетта в Южния океан, наричат го така, защото той страшно много напомнял за квакането на патица. Въпреки това, неговият източник е загадъчен за изследователите в продължение на десетилетия.

Сега акустични записващи устройства са разкрили, че всъщност звукът е подводно „бърборене“ на Антарктическия кит Джудже.

Резултатите са публикувани в списание „Royal Society“.

kitjuje

Изследователите са прикрепили акустични записващи устройства, с които са установили, че точно от този вид Кит идва звука, подобен на квакане.

Водещият изследовател Денис Рич от американската национална океанска и атмосферна администрация (NOAA) Заяви: „Беше много трудно да намерим източника на сигнала. През годините е имало няколко предложения, но никой не беше в състояние да определи с точност от къде идва този звук и какво го произвежда.“

Странният звук за първи път е установен от подводници преди около 50 години. Тези, които го бяха чували бяха изненадани от приликата му с квакане на патица.

Оттогава, повтарящите се шумове са записвани много пъти във водите около Антарктическия океан и Западна Австралия. Предположенията за източника на шума са варирали от риби до кораби.

Изследователите вече са сигурни, че патешкото квакане се произвежда от Антарктическия кит Джудже.

Add Comment