Home / Любопитно / 9 неща, които се случват с мозъка и тялото при прием на LSD

9 неща, които се случват с мозъка и тялото при прием на LSD

LSD, ЛСД, псикоактивно вещество, таблетки, таламус, халюцинации, паразитна гъба, мораво рогче, ефекти върху организма, ефектив върху психиката, интереснотии

Приемът на LSD (мощно психоактивно вещество) има своите нелеки последствия – ефектът му може да трае между 8 и 12 часа, като хората, които са го употребявали, споделят за получени натрапчиви мисли и халюцинации. LSD е изолиран за първи път по синтетичен път от алкалоиди, извлечени от паразитната гъбичка, наречена мораво рогче, от швейцарския химик Алберт Хофман. Приема се орално чрез таблетка.

LSD засяга всеки човек по различен начин. Някои хора (като Стив Джобс, например) казват, че това е било най-революционното и емоционално преживяване, което са имали, виждайки способността на телата и мозъците си. Други изпитват чувство на страх, тъга, гняв.

Науката говори за психологическата и физическа трансформацията при прием на LSD

1. Дейността на таламуса се забавя

Таламусът е структура от междинния мозък, която отговаря за обработката и по-нататъшното разпределяне към кората на главния мозък на информация от сетивните органи, с изключение на обонянието. Според Андрю Сюъл, психиатър и един от най-добрите изследователи на еуфористични наркотици, когато LSD стигне до таламуса, необработената информация от мозъка, може да се приеме за вярна, посредством съзнанието на индивида. Това не се случва при нормално функциониращ мозък, защото тук констатираме нарушени връзки.

“Цветовете стават по-ярки, хората казват неща и започват да правят асоциации, за които не са и помисляли преди това”, казва Андрю Сюъл за Live Science.

2. Може да изпитате синестезия 

Синестезията може да се случи след прием на LSD. Това е състояние, при което възприятията се свързват едно с друго (смесено възприятие). Едно сетивно възприятие или идейна представа предизвиква в съзнанието същевременно друга представа, от сетиво, което не е било стимулирано. Например, хората, които приемат LSD, казват, че виждат звуци или чуват миризми.

LSD, ЛСД, псикоактивно вещество, таблетки, таламус, халюцинации, паразитна гъба, мораво рогче, ефекти върху организма, ефектив върху психиката, интереснотии

3. Повишена мозъчна свързаност

 След прием на LSD, притокът на кръв към централните части на мозъка намалява и тяхната типична дейност се променя, което от своя страна води до повишена мозъчна свързаност. Различни области от мозъка, които по принцип функционират ясно и видимо, започват да комуникират и разменят информация помежду си, което обяснява наличието на мисли и асоциации, ненаправени до този момент.

4. Творческа дейност

Според много учени, повишената мозъчна свързаност е право пропорционална на увеличената креативност.

Общата характеристика на опита е … общото увеличаване на сложността и откритостта”, казва Бен Сеса, психиатър в Университета в Бристол в своето проучване за еуфористичните наркотици. Той продължава: “хората започват да подлагат под съмнение ограничения/идеи, възникнали за самите тях и за света, в който живеят”.

5. Появяват се нови значения

Друг резултат, който се наблюдава вследствие на повишената мозъчна свързаност, е наличието на нов смисъл, който хората придават на своите умения, а също така и на връзките им с обществото и света.

Бен Сеса казва: “Друга важна тенденция, която се забелязва, е, че потребяващите LSD придават уникални и нови значения на техния натрупан опит; изпитват благодарност и се чувстват част от Вселената.”

LSD често се свързва с тези когнитивни асоциации, които насърчават мира, любовта и единството, особено силно застъпени по време на Хипи движението през 1960 година.

LSD, ЛСД, псикоактивно вещество, таблетки, таламус, халюцинации, паразитна гъба, мораво рогче, ефекти върху организма, ефектив върху психиката, интереснотии

6. Може да получите халюцинации по различни начини

Приемът на LSD често е съпътстван с халюцинации – визуални, слухови, обонятелни (да усещате мирис на неща, които не са там), тактилни (да усещате неща, които не са там) и вкусови (да халюцинирате, че опитвате неща, които не са там).

Най-честите халюцинации, които могат да се появят за секунда и да изчезнат, са визуалните изкривявания. Необходими са изключително ниски дози LSD за постигане на мощен ефект. Смъртоносната доза е над 12 000 микрограма (това е 30 пъти повече от “силната” единична доза). Приемането на такива дози на практика не се среща. Както към всеки халюциноген, и към LSD не се наблюдава физическо и психическо пристрастяване. Съществува обаче увеличаващ се толеранс (поносимост) към дрогата, ако тя се употребява често. След няколко дни на въздържание, толерансът изчезва.

Учени са наблюдавали, че LSD стимулира притока на кръв към зрителната кора, която е разположена в задната част на мозъка. Това обяснява защо визуалните халюцинации предизвикват транформации във възприятието.

7. Чувство за страх, параноя и загуба на контрол

Това е неприятната страна, която може да се отключи след приема на LSD. Някои хора напълно губят връзка с реалността, което е доста плашещо, особено ако се отключат последващи проблеми.

Със следващото изречение не ви насърчаваме да приемате LSD, точно обратното, но никога не го правете, ако сте сам. В каквато и ситуация да попаднете, от изключително значение е да имате човек до себе си, който да може да ви окаже помощ при нужда.

В България притежанието, производството и търговията с LSD са забранени и се преследват от закона.

8. Невроните ви се побъркват

Учени от Лондон са наблюдавали как невроните губят битката с LSD и вместо да се обединят и да се борят срещу веществото, те излизат извън синхрон. Именно заради това хората, употребяващи LSD, имат объркващи или изкривени мисли.

LSD, ЛСД, псикоактивно вещество, таблетки, таламус, халюцинации, паразитна гъба, мораво рогче, ефекти върху организма, ефектив върху психиката, интереснотии

9. Вашето его се стопява – за добро или лошо?

След приема на LSD, може да видите себе си в коренна различна светлина, което е познато като “сриване на егото”. Много хора променят досегашното мнение за себе си – както в позитивен, така и в негативен план.

Както човек може да се почувства много по-силен, самоуверен и свързан с другите хора, така може и да изпита чувство на слабост, безполезност и отхвърленост.

Интересни факти, свързани с приема на LSD през годините:
  • През 1953-1954 г. учени от британското разузнаване MI-6 дават LSD на сътрудниците на службата без тяхното знание, опитвайки се да създадат съвършения “серум на истината”. След разкриването на скандалните случаи, през 2006 г. на използваните като “опитни зайчета” агенти са изплатени солидни компенсации.
  • През 1961 г. Тимъти Лиъри— професор по психология от Харвард, използва академично финансиране за провеждането на експеримент, в рамките на който 400 доброволци приемат 3500 дози LSD. При последвалата анкета 90% от участниците в изследването посочили, че отново биха искали да изпитат подобни усещания, а 62% заявили, че изживяното при употребата на LSD е променило живота им към по-добро.
  • Според Закона за злоупотреба с наркотични вещества, приет през 1971 г. във Великобритания, притежанието на LSD, който спада към наркотиците от група А, се наказва с до 7 години затвор, а разпространението му се наказва още по-тежко — с присъди до доживотен затвор и парична глоба в неограничен размер.

LSD, ЛСД, псикоактивно вещество, таблетки, таламус, халюцинации, паразитна гъба, мораво рогче, ефекти върху организма, ефектив върху психиката, интереснотии

Извод:

Бъдете разумни и вместо халюциногенни гъби, си пригответе такос със задушени гъби! 🙂

LSD, ЛСД, псикоактивно вещество, таблетки, таламус, халюцинации, паразитна гъба, мораво рогче, ефекти върху организма, ефектив върху психиката, интереснотии

 

Източник: The Science Explorer ; Wikipedia

About Ивета Кралева

Вашият коментар