Home / Култура / Да подобрим интернет сигурността си!

Да подобрим интернет сигурността си!

Ето няколко съвета от сайта www.interesnotii.com, които може би ще ви бъдат полезни и ще ви накарат да се чувствате по-сигурни в интернет сърфирането!

1

1.Трябва да слагате различни пароли за всичките сайтове, в които имате регистрации

Никога не допускайте да имате една и съща парола в пощата, в профилите си в фейсбук и на други места, защото при случай, че някой се добере до вашата парола, той ще има достъп до абсолютно всички профили, които използвате, включително напоследък все по-популярното в България интернет банкиране и виртуални разплащателни сметки като PayPal например.

2.Паролата трябва да е сигурна и трудно разгадаема

Специалистите съветват за използваме смесица между малки букви, главни букви, както и цифри, най-добрият вариант е паролата дори да е несъществуваща дума (Странно, нали? А мислите ли, че ще някога ще налучкате паролата ТираноПечка?). Не допускайте паролата да е вашето име, фамилия, ЕГН, адрес, или друга информация, за която някой ваш познат може лесно да се досети.

3.Винаги заключвайте Wi-Fi мрежата си, като изберете най-добрите начини за нейната защита

Може да се консултирате с интернет доставчика си, ако не можете да се справите с това.Както и да използвате софтуер, които да ви алармира, ако някой се сдобие с достъп до мрежата ви.

4.Не оставяйте включени профили на компютър, който не се използва само от вас

В случея е ясно защо да не го правите. Може един ден фейсбук профилът ви да осъмне със снимки на Азис (Освен ако вече нямате качени такива?)

5.НИКОГА не се логвайте в ваши профили от отворени Wi-Fi мрежи на кафенета, хотели и други

Може би всеки от вас го прави, а сега се питате “Защо не?”

Ето защо: Когато използвате телефон, таблет, или лаптоп, в някое кафене например, в което има отворена Wi-Fi мрежа, вие кореспондирате с Рутера чрез изпращане на пакети с данни. Когато напишете имейла и паролата си в някой сайт, и се логнете в него, вие изпращате пакет от тази информация към самия рутер, по този начин тази информация на практика става достъпна за всеки, който иска да достигне до нея. Има хиляди софтуери изобретени точно за такъв тип кражба на данни.

6. Бъдете сигурни, че използвате програми и приложения, създадени от легални компании, на които смятате, че може да се доверите

Когато наскоро тръгнах да инсталирам Android приложение от техния App Store, всъщност май беше игра, ми излезна предупреждение от сорта на: С инсталирането на това приложение се съгласявате то да има достъп до вашите контакти, телефонни разговори, СМС-и, и GPS данни.

Сигурно се е случвало и на много от вас. Другия път когато инсталирате каквото и да е приложение обърнете внимание на това какво му позволявате да прави с вашия телефон и се замислете, защо му е на някакво приложение да знае къде се намирате в момента и с какви номера разговаряте.

Същото е положението и при Desktop устройствата (лаптопи, настолни компютри). Винаги инсталирайте софтуер, за когото сте сигурни, че е надежден и сигурен. Правете го от официалните сайтове на софтуера, от къде може да сте сигурни, че няма да си навлечете някой вирус, който да срине компютъра ви, или по-лошо- да ви следи, без дори да знаете.

На тази тема има много мнения от ИТ специалистите, включващи скъпи софтуери за защита, купуване само на оригинален софтуер с високо ниво на сигурност и много други, но както се сещате всичко това свежда до жестоката истина- Високата сигурност значи много пари.

Аз обаче, открих може би най-доброто решение на проблема.

То се казва Linux. Безплатна операционна система с много високо ниво на сигурност, която набира все по-голяма популярност. От когато използвам Linux Ubuntu (3-4 години), никога не ми се е налагало да се тревожа за сигурността на компютъра ми, за сваляне на антивирусни програми и хилядите производни на това грижи, които може би всеки от вас преживява. Освен това операционната система Linux е много лесна и удобна за работа, без значение от вашето ниво на компютърна грамотност.

Всеки един от вас може да намери информация за Linux, дори може да я инсталира съвместно със настоящата си операционна система, и когато включвате компютъра си да изберете коя от двете искате да стартирате.

Готов съм да помогна на всеки един, който има въпроси или затруднения с инсталацията. Може да се обръщате на адрес mail@interesnotii.com или на interesnotii@gmail.com

Тук статията приключва, надявам се тя да ви е била полезна.Ако искате да помогнете с нейното разпространение, използвайте бутоните за споделяне и я изпратете и на вашите приятели, това ще ни вдъхнови да продължаваме с писането на подобни полезни статии.

About Християн Заров

Check Also

10 от най-усмихнатите котета в интернет

Всички знаем колко мистериозни могат да бъдат тези създания, така че усмивките им са доста …

Вашият коментар