Home / Космос / NASA показа прототип на скафандъра за пътуване до Марс

NASA показа прототип на скафандъра за пътуване до Марс

Американската космическа агенция NASA показа как би изглеждал космическият скафандър Z-2, с който ще бъдат облечени първите хора, стъпили на Червената планета.

z-2-2
Футуристично изглеждащият костюм Z-2

Костюмът разполага с лепенки, излъчващи луминисцентна светлина, която може да се окаже важен идентификатор в мощните пясъчни бурии, които са ежедневие за марсианския климат.

Интересното е, че дизайна беше одобрен от публичен вот, като този дизайн победи с 63% други два, общо гласувалите бяха 233 431 души.

Скафандърът Z-2 ще бъде построен с помощта на 3D принтери, а за да пасва перфектно на всеки един астронавт, скафандрите ще бъдат изработени индивидуално според структурата на тялото.

Костюмите ще минат през невероятни изпитания, преди да бъдат напълно одобрени и завършени. Тестовете включват вакуумните камери на NASA, специален басейн, както и тестове при скалисти местности, наподобяващи повърхността на Марс.

z-2-1

През 2012 г. NASA пусна прототипът Z-1, който имаше невероятна прилика със герой от филма от “Играта на играчките”, но все пак беше обявен от списание Time, за най-добрият скафандър, правен някога.

z-1

Със пускането на Z-2 агенцията направи “Ъпгрейд” в марсианския костюм, но има още много неща, върху които ще трябва да се мисли дълго време, за да могат максимално да защитят астронавтите в враждебната среда на Марс. Някой от тях са микро-метеоритни удари, екстремните температури на Марс, както и слънчевата радиация, която атмосферата пропуска.

Източник: bbc

About Християн Заров

Check Also

5 интересни факти за Слънчевата система, които вероятно не знаете

Всеки ден астрономите научават неразкрити досега факти за нашата Слънчева система. Колкото повече открития правим, …

Вашият коментар