Home / Животни / Най-погрешните схващания на човечеството

Най-погрешните схващания на човечеството

Някой беше казал, че колкото повече научаваш, толкова повече осъзнаваш, че не знаеш нищо. Има много общоприети факти, които смятате за верни, но това, че много хора също знаят за тях, определено не ги прави истинни. Ако не ми вярвате, продължавайте да четете тази статия и със сигурност ще научите нещо ново.

Продължителност на живота през Средновековието

1

Общоприето схващане е, че повечето хора през Средновековието не доживявали своя 30-ти рожден ден. И в това наистина има логика, слабото развитие на медицината и тежкия труд могат сериозно да намалят средната продължителност на живота. Това определено не прави схващането правдоподобно, грешните изчисления идват заради високата детска смъртност по това време, която се взима предвид в средната продължителност на живота. Всъщност в това да доживееш 60-тата си годишнина нямало нищо ненормално по онова време, но резултатът определено е доста отдалечаващ се от досегашната предполагаема продължителност на живота.

Бръсненето не прави космите големи

2

Със сигурност сте чували, че ако се избръснете, ще ви порастат повече и по-големи косми. Не се притеснявайте, ако се избръснете няма да изглеждате като Том Селек, Дейвид Хаселхоф или мечка гризли. Грешното схващане идва от факта, че когато космите растат наново, това ги прави да изглеждат по-едри и дебели, което всъщност не е така.

Не са мислели, че земята е плоска през Средновековието

3

Защо мислиш, че Христофор Колумб е пътувал толкова много? Дали е за да разбере, че земята е наистина плоска? Не, това е поредното грешно схващане. Истина е, че по време на Средновековието е имало много хора, които наистина не са вярвали, че нашата планета е кръгла, но Платон и Аристотел са сред първите хора, които са разбрали и разгласили схващанията си за кълбовидната форма на Земята. Това се е случило далеч преди настъпването на Средновековието. Не може да виним цялостно една нация за странните вярвания на част от населението и, нали? И сега има много хора, които вярват в Бог… ха-ха.

Патешкото квакане няма ехо?

4

Този мит е по-рядко срещан, само при най-любознателните и ровещите в неправдоподобни форуми и интернет сайтове. Митът беше “разследван” от популярното предаване “Myth Busters”, като опитната патица беше вкарана в звукозаписно студио със специално оборудване, чиито микрофони трябваше да засекат остатъчните звукове от квакането. Естествено, митът беше напълно развенчан. Патиците квакат! С ехо…

Златните рибки не са толкова тъпи, за колкото ги смятате

5

Колко време мислиш, че може да помни една златна рибка? Ако отговорът ти е няколко секунди, е време да научиш още един нов интересен факт. Златните рибки могат да си спомнят неща със седмици, и дори месеци. Разбира се, всичко това ми се струва безсмислено, ако спомените ти са за това как се въртиш в кръг в стъклена купа.

Наполеон не е бил нисък

6

Всеки от вас е чувал и най-вероятно вярвал в това твърдение. Преди да ви разкажем защо не е вярно, ще се опитаме да разберем на какво се дължи митът. Погрешното схващане може би идва от факта, че охраната на Наполеон Бонапарт е била със внушителен ръст, което го е карало да изглежда много нисък, в съвремието доста често се срещат твърденията, че Наполеон е бил лилипут. Най-вероятно повечето от тази грешна информация идва от милионите жени, които той е обидил с едно от най-известните си изказвания (знаете кое). Истината е, че със своите 1.68 метра, Наполеон е дори малко по-висок от средностатистически французин по това време. Дори е по-висок от някой сегашни ключови фигури в световната политика. Жени, обиждайте го с нещо друго. С острови, например.

About Християн Заров

Вашият коментар