Home / Култура / Голямото Дефиле на ледника Рут

Голямото Дефиле на ледника Рут

1

Ледникът Рут в Денали обхваща огромна площ в централна Аляска. Намира се на около 5 километра вертикално под върха на планината McKinly, тя улавя целия сняг, който пада от югоизточната страна на планината, и натрупалия се сняг и лед, който съставлява ледника, се спуска по склона и създава така нареченото “Голямо Дефиле”.

2

Голямото Дефиле е едно от най-зрелищните клисури на земята. Дължината му е 16 километра. От двете страни на ждрелото се намират масивни гранитни скали, които се издигат на 1500 метра над повърхността на ледника. Дълбочината на леда в дефилето е повече от 1200 метра. Ако този лед се стопи, бездната, която ще наблюдаваме ще бъде дълбока 2,6 километра, по-голяма от Гранд каньон.

3

Планините, образуващи стени на Голямото Дефиле, приличат на огромни зъби на великан, точно за това те носят имена като “Мечешки зъби”, “Счупен зъб” и подобни.

4

Очарователността на Голямото Дефиле е в неговата потайнственост, скрита под над километър лед. Въпреки това то очарова с величествените планини и невероятна гледка.

5 6 7 8

About Християн Заров

Check Also

Тунелите от лава на остров Джеджу

Вулканичният остров Джеджу се намира на 130 километра от южното крайбрежие на Корейския полуостров, известен …

Вашият коментар