Home / Животни / Тунелите от лава на остров Джеджу

Тунелите от лава на остров Джеджу

Вулканичният остров Джеджу се намира на 130 километра от южното крайбрежие на Корейския полуостров, известен е с обширната си система от лавни тунели. Тези естествени канали, през които е текла магма, сега са празни пещери, едни от най-големите в света. Тези пещери, освен предоставяне на възможност за изследване на учените, са и популярни туристически дестинации.

manjanggul-lava-tube-4[6]

Най-впечатляващият тунел е “Geomunoreum”, образуван от потока на базалтова лава, когато вулканът “Geomunoreum” избухнал, преди около 200-300 хиляди години. Вулканът е с надморска височина 456 метра и лавата е потекла надолу по бреговата линия в продължение на 13 километра, като по този начин е създала множество лавни тунели. Тръбният тунел “Manjanggul” представлява най-голямата пещера в тази система. Той се простира на 8928 метра и достига 30 метра височина и 23 метра ширина.

manjanggul-lava-tube-7[2]

Вътрешността на тунела е украсена с многоцветни карбонатни декорации и безброй пещерни образувания. Те включват сталактити и сталагмити, мостове от лава и други чудатости. В края на един от проходите, отворени за туристи, се намира масивна колона, тя е висока 7 метра и е най-голямата в света.

manjanggul-lava-tube-6[6]

Тунелите са известни и със своите прилепи, като те са най-голямата колония в цяла Корея- близо 30 хиляди! Но прилепите не са единствените създания, които живеят там, около 38 вида вида пещерни същества намират своя дом в тунелите на остров Джеджу.

manjanggul-lava-tube-2[2]

About Християн Заров

Check Also

Голямото Дефиле на ледника Рут

Ледникът Рут в Денали обхваща огромна площ в централна Аляска. Намира се на около 5 …

Вашият коментар