Home / Любопитно / 5 начина за изграждане на дълготрайно самочувствие

5 начина за изграждане на дълготрайно самочувствие

самочувствие, самокритика, изграждане на самочувствие, интереснотии
        Източник: ticplus.org.uk

Самочувствието е изключително важно, но изграждането му се оказва изненадващо трудно и продължително. Психологът Гай Уинг /Guy Winch/ обяснява защо това е така – и описва няколко умни начина, които ще ни помогнат да постигнем желаната цел – дълготрайно самочувствие.

Много от нас осъзнават нуждата от непрекъснато усъвършенстване на емоциите и по-специално чувството на самоуважение. Когато самочувствието ни е високо, освен че се чувстваме по-добре, умеем да бъдем и по-устойчиви и постоянни в действията си. Серия от проучвания показват, че хората с по-високо самочувствие, се справят по-лесно с емоционални проблеми, например отхвърляне и провал, и се възстановят по-бързо от тях. Когато нашето самочувствие е високо, ние сме по-неузявими и не се поддаваме лесно на безпокойство – нашият мозък отпуска по-малки количества от  хормона кортизол в кръвта (познат като хормон на стреса) и вероятността той да се натрупа в организма и да причини вреди е минимална.

Колкото и положително да звучи, изграждането на самочувствие не е лесна задача. Въпреки всички статии, програми и продукти, които обещават да подобрят нашето самочувстие, реалността остава друга – по-голяма част от тях не работят и дори е възможно да ни накарат да се почувстваме по-зле отпреди.

Част от проблема може да се открие в нестабилността на самочувствието, което може да се промени бързо. Като сложна категория, това понятие описва нашата способност да осъзнаваме ролята си в глобалния свят, но и в микросвета, от който сме част – ролята, която ежедневно изпълняваме (баща, майка, медицинска сестра, учител, атлет и т.н.). Колкото по-осъзнати сме на микрониво, толкова повече ще се развиваме и в другите области.

самочувствие, самокритика, изграждане на самочувствие, интереснотии
    Източник: powerfulmind.dk

Последно, да имаш високо самочувствие е хубаво нещо, при условие че то стъпва на добра основа. В много случаи високото самочувствие – граничещо с нарцисизъм – е отблъскаващо и има деструктивен характер. Такива хора често имат високо мнение за себе си, но реално са изключително уязвими на критика и негативна обратна връзка. Възможно е да отвърнат по начин, който ще затрудни и дори спре тяхното психологическо израстване и самоосъзнаване.

Всичко казано дотук ни навежда на мисълта, че може да подобрим нашето самочувствие, ако използваме правилните похвати.

Ще се запознаете с 5 начина, които ще накарат вашето самочувствие да разцъфти:
 1. Използвайте положителните потвърждения правилно – позитивните потвърждения като “Аз ще имам голям успех” са изключително популярни, но те таят в себе си един проблем – карат хората с ниско самочувствие да имат още по-ниско. Защо? Когато нашето самочувствие е ниско, подобни изказвания са прекалено различни и не отговарят на нашите мисли и вярвания, които сме изграждали през живота. Иронично, позитивните потвърждения работят за една определена група хора – тези с вече изградено високо самочувствие. За да се почувстваме по-добре, когато нашето самочувствие е нестабилно, трябва да използваме по-правдоподобни твърдения. Вместо да си кажем “Аз ще имам страхотен успех” може да използваме “Ще бъда упорит, докато не постигна успех!”.
 2. Открийте своите компетенции и ги развийте – самочувствието ни се изгражда в ежедневието, когато извършваме любимите си неща с необходимата доза умения, които ни носят удовлетворение. Ако се гордеете с факта, че сте добър готвач, организарайте повече вечери. Ако сте добър атлет, запишете се за състезание и тренирайте активно за него. Казано накратно, разберете кои са вашите основни предимства и изберете тази професия, която да акцентира върху тях.
  самочувствие, самокритика, изграждане на самочувствие, интереснотии
  Източник: ewellnessexpert.com
 3. Научете се да приемате комплименти – един от най-подвеждащите моменти в процеса на изграждане на самочувствие е невъзможността на даден човек да приема комплименти, тъй като той не може да приеме възможността да са искрени и верни – дори и в моменти, когато най-много се нуждае от тях. Предизвикайте се да приемате комплименти, дори и да ви карат да се чувствате неудобно (а те със сигурност ще ви карат). Най-добрият начин да се подготвите за това е като приемете, че ще има неудобни ситуации. И вместо да откажете даден комплимент, който ще накара вас и вашия събеседник да се почувствате неудобно, пригответе си прости и кратки отговори, които изпращат положителна обратна връзка (например “Благодаря ти” или “Колко мило от твоя страна да го кажеш”). С течение на времето, този импулс да отказвате комплименти ще отпадне – това ще е ясен знак, че вашето самочувствие се подобрява.
 4. Елиминирайте самокритиката и я заменете със съчувствие към самите вас – за съжаление, когато нашето самочувствие е ниско, ние имаме негативното умение да го съсипем още повече, когато сме прекалено самокритични. Откакто нашата цел е да подобрим самочувствието си, трябва да успеем да заменим самокритичността със съчувствие към нас самите. Винаги, когато самокритичният монолог започва да се заражда във вас, запитайте се какво бихте казали на близък приятел в подобна ситуация (имаме склонността да бъдем много по-състрадателни към нашите приятели, отколкото към нас самите) и отправете тези коментари към вас самите. Ако правите това всеки път, ще спрете да се потискате и да съсипвате самочувствието си.
  самочувствие, самокритика, изграждане на самочувствие, интереснотии
  Източник: youtube.com
 5. Утвърдете истинската си стойност – следващото упражнение ще ви помогне да изградите по-високо самочувствие, особено след претърпян провал. Направете лист с всички качества, които имате и които са важни в конкретен момент. Например, ако сте се разделили с половинката си наскоро, направете лист с всички качества, които имате и които са ви били полезни по време на връзката (лоялност, загриженост и т.н.). Ако не сте успели да спечелите повишение на работното си място, направете лист с вашите качества, които ви правят ценен служител (работна етика, отговорност, инициативност и т.н.). След това от всяка ситуация, за която сте написали положителни неща за себе си, изберете едно нещо и напишете кратко есе (един или два параграфа) защо това качество е ценно и защо е много вероятно в бъдеще другите хора да го оценят. Правете това упражнение всеки ден в рамките на една седмица или всеки път, когато усетите, че имате нужда от емоционален умоповдигач.

Вашата отправна точка е ниското самочувствие. Стъпка по стъпка се опитайте да изградите полезни емоционални навици, които ще ви донесат страхотен психологически подарък – високо и обосновано самочувствие.

Гай Уинч /Guy Winch/ е лицензиран психолог, автор и оратор, чиито книги са преведени на повече от 23 езика. Неговият първи TED Talk, “Защо всички ние трябва да практикуваме емоционална първа помощ” – Why We All Need to Practice Emotional First Aid, е гледан повече от 5 милиона пъти. Също така той пише в популярния блок Squeaky Wheel /”Скърцащото колело”/ за PsychologyToday.com.

Не пропускайте да изгледате TED видеото тук:

 Източник: TED: Ideas worth spreading

About Ивета Кралева

Check Also

Бъдете самоуверени – 7 неща, които трябва да правите всеки ден

“…Искрена, искрена гордост и самочувствие, само ако са добре скрити и в същото време наистина …

Вашият коментар