Home / Животни / Дивият живот в Чернобил процъфтява, откакто хората напускат тази земя

Дивият живот в Чернобил процъфтява, откакто хората напускат тази земя

живот в Чернобил(Изображение: Сергей Гасчак)

Катастрофалният ядрен инцидент става причина за разцъфтяването на дивия живот в Чернобил. В местността има голямо изобилие от животински видове като: елен, лос, глиган и вълци.

Около 116 000 хора са избягали от радиоактивната зона вследствие на избухналия реактор №4 в АЕЦ “Ленин” през 1986 г., а 220 000 са били преселени, тъй като зоната между Беларус и Украйна, около 4200 км, е била напълно опразнена.

Джим Смит от университета в гр. Портсмът, Великобритания споделя : “Каквито и да са негативните ефекти от радиацията, те не надминават негативните ефекти, които хората са нанесли там”. “Не казваме, че няма радиационен ефект, но ние не може да наблюдаваме ефекта му върху хората и да формулираме становището си за силата, която има.”

Според Смит посланието е ясно : “Всекидневните неща, които вършим – завземане на територия, олесяване, ловуване и селско стопанство истински вредят и унищожават природата. “

Животински трикове:

Проучването на Смит и колегите му е най-голямото изследване на дивите животни в Чернобил след инцидента. Изследователите наблюдавали дивия живот на лосовете, благородните елени, дивите свине и вълците за период от 2 години (2008г.-2010г.). Те стриктно правели проверка на оставените снежни стъпки, като обхождали 35 зимни маршрута (около 315-километров участък). Това е 20 пъти по-голяма местност за изследване на хабитата на горските обитатели в сравнение с предишните проучвания, правени на територията.

Екипът от учени също така анализирал историческите данни за гъстотата на животните в първите 10 години след аварията (между 1987 г. и 1996 г.) . Благодарение на съвременните изследвания със специалния целзиев-137-а маркер за установяване на радиационни нива, Смит заключва, че радиацията е оказала и оказва малко влияние върху животинското царство в засегнатата територия.

Краткосрочен шок:

живот в Чернобил В Швеция заравят заразени животни, 1986 г.

Смит казва, че радиацията засяга животните в първите години след взрива. Това се обяснява с високото съдържание на краткотрайните, но силно токсични изотопи като йод-131 и технеций-99. Например, едрият рогат добитък загива вследствие на консумация на трева, замърсена с йод-131. Ранните проучвания показват, че мишките са имали много по-често спонтанни аборти.

“До 1987 г. тези мощни изотопи значително намаляват и се избягва по-остър и по-тежък ефект върху флората и фауната” – твърди английският учен.

 “Проучването е подкрепено от много учени, които смятат, че въздействието на радиацията върху дивата природа е много по-малко, отколкото влиянието на хората” – казва Ууд, чиято камера показва завръщането на кафявата мечка и европейския бизон.

В крайна сметка продължават да се правят изследвания за степента на радиационно замърсяване в Чернобил. Новата цел е да се проследи влиянието му върху насекомите и животните едновременно.

Източник : New Scientist

 

About Ивета Кралева

Check Also

10 снимки на хранещи се животни, които ще ви накарат да се усмихнете

Всеки знае неписаното правило, че трябва да се храниш, за да живееш, а не да …

Вашият коментар