Home / Без категория / Интервю за работа – съвети, трикове и често задавани въпроси

Интервю за работа – съвети, трикове и често задавани въпроси

Интервю за работа, www.interesnotii.com

На всеки един човек, поне веднъж в живота, му се е случвало да отиде на насрочено интервю. В тази статия ще разгледаме по-обстойно интервюто за работа с всички негови особености. След прочита ѝ, ще добиете по-ясна представа за Вашата бъдеща стратегия и прилаган план по време на тази “изпитателна среща”. За гарантиран успех, вижте триковете за изграждане на перфектно първо впечатление още в началото на запознанството.

I. Интервю за работа. Структура и съдържание.

Много психолози спорят дали интервюто е най-качественият метод за оценка на кандидатстващия. Не може да пропуснем статистиката, която гласи, че голяма част от интервюиращите са готови с мнението за Вашата особа още в първата една минута. Доста бързо, нали?! Трябва да разполагате с пълен списък от положителни качества, за да заинтригувате събеседника си. В първата една минута впечатлете бъдещия си работодател с външен вид, в следващите – с интелект. Започнете с малки стъпки:

1. Облечете се подходящо – първото нещо, което вижда даден човек у Вас, е външният Ви вид. Съветваме Ви внимателно да подберете дрехите си, когато имате насрочено интервю – нито прекалено разголени, нито прекалено старомодни. Как Ви звучи риза с пантолон или пола? Важно е да се чувствате удобно в облеклото си и да знаете за каква позиция кандидатствате. Припомнете си думите на Коко Шанел:

“Скромността е върхът на елегантността!”

Интервю за работа, www.interesnotii.com

2. Отидете навреме – човекът срещу Вас не ви познава. Дори и да имате блестяща характеристика – закъснеете ли, тя няма да Ви помогне. Споделяме с Вас мисълта на британския адмирал, Хорацио Нелсън, по темата:

“Всички успехи в живота си отдавам на това, че винаги съм бил четвърт час по-рано на мястото, отколкото съм бил длъжен!”

3. Амбициозност. Вежливост. Реална оценка на Вас самия – езикът на тялото оказва голямо въздействие върху изразяването на човек. Бъдете усмихнати и положително настроени за крайния резултат. Няма работодател, който не би наел, високообразован кадър с ясна стратегия и оценка на възможностите, които предлага.

4.Осведоменост – не отивайте неподготвен за интервюто. Всяка информация за фирмата или корпорацията, в която искате да работите, ще Ви бъде от полза и ще натрупате бонус точки.

II. Най-често срещани проблеми при интервюто за работа и как да ги избегнете.

Както вече споменахме, доста трудно е да се създаде цялостна представа за характера и уменията на човек след 20-минутен разговор. Заради това работодателите често използват развита, готова схема, по която оценяват кандидатите. Ще Ви представим опорните точки, които създават професор Роджър и професор Фрейзър. Техните разработки са настолни за интервюиращите.

Интервю за работа, www.interesnotii.com

Личностен профил за длъжността на проф. Роджър или казано по-друг начин, на кои критерии ще бъдете подложени и на кои изисквания ще трябва да отговаряте, за да бъдете наети:

 • Изисквания към физиологичното състояние, физиологични параметри, пол, възраст и т.н.
 • Изисквания към придобитите способности – образование, квалификация, стаж и т.н.
 • Изисквания за обща интелигентност – характеристики на мисленето и умствени способности
 • Изисквания за специални умения – чужди езици, комуникация
 • Изисквания за специални интереси – във връзка с подпомагането на изпълнението на трудовите задачи
 • Изисквания към индивидуалността – чертите на характера
 • Изисквания, предявени от особеностите на работата – нетрадиционни режими на труд и почивка, отклонения в параметрите на работната макросреда

Този 7-точков план става известен през 50-те години на миналия век и добива широка популярност. Бъдете подготвени и отбележете с тикче изискванията, на които отговаряте.

Интервю за работа, www.interesnotii.com

През 70-те години на миналия век, 20 години след теорията на проф. Роджър, професор Фрейзър предлага изискванията към кандидатите да се групират в 5 направления. Те са по-обобщени и изключително актуални.

 1. Изисквания за въздействие върху околните – облекло, разговор, външен вид, маниери
 2. Изисквания за придобитите знания и квалификация
 3.  Изисквания към вродените способности – равнище на интелигентност
 4.  Изисквания към мотивацията – целенасоченост и начини, по които се постигат целите и се реализират амбициите
 5. Изисквания към индивидуалността, черти на характера – стабилност, зрялост, начини за справяне със стреса и др.

III. Какво да очаквате? Типове задавани въпроси на интервюто за работа.

Всеки интервюиращ има собствен мироглед за начина, по който трябва да протече един диалог и въпросите, които да го изградят. Нека условно ги разделим на два типа – лесни и трудни.

Интервю за работа, www.interesnotii.com

Лесни – те включват следните въпроси:

 1. Защо кандидатствахте за тази работа?
 2. Какъв натрупан опит имате в сферата?
 3. Разкажете ми за себе си. Какво правите през свободното си време?

Това са примерни формални въпроси. Имат описателна и осведомяваща функция.

Трудни – ето част от разнообразността им:

 1. Кои са силните Ви и слаби страни? Защо да Ви наемем?
 2. Как бихте постъпили в дадена ситуация? (+ тяхно импровизирано описание)
 3. Как се виждате след пет или десет години?
 4. Кое е най-голямото ви личностно постижение в предишната работа?
 5. Какъв принос сте добавили към фирмата, за която сте работили?
 6. Кое е най-голямото Ви поражение?
 7. Какви професионални и личностни качества очаквате да развиете при нас?

Това са въпроси, които отразяват Вашето ниво на интелигентност, компетентност и амбициозност. Доста подвеждащи са и изискват определено време за размисъл. Помислете върху тях и всякакви от този вид, за които се сетите, преди да отидете на интервю.

Интервю за работа, www.interesnotii.com

IV. Готови сте! Само се усмихнете преди да излезете от вкъщи и покажете на какво сте способни!

Мисълта за насроченото интервю за работа не трябва да Ви плаши. Бъдете спокойни и мислете рационално. Имайки ясна представа за уменията и знанията, които предлагате на пазара на труда, приветливостта и лоялността от страна на работодателя Ви е гарантирана!

Източници: JobTiger , помагало по дисциплината “Организация, управление и планиране на дейността на фирмите на медийния бизнес”

About Ивета Кралева

Вашият коментар