Home / Любопитно / Тайно оръжие? Tеориите около мистериозния HAARP

Тайно оръжие? Tеориите около мистериозния HAARP

Военновъздушните сили на САЩ са осведомили Конгреса, че възнамеряват да затворят HAARP (Програма за високочестотни активни изследвания на полярното сияние), спорната програма, базирана в Аляска, изучаваща горните слоеве на атмосферата.

haarp1

Теориите на конспирацията за HAARP са безкрайни, някой от тях винят програмата, че е предназначена да контролира времето, а лидерът Уго Чавес заяви, че програмата HAARP е виновна за земетресението в Хаити.

haarp3

HAARP е изследователска програма, предназначена за анализ на йоносферата, част от горните слоеве на атмосферата, която се простира от 85 до 600 км. над повърхността на Земята. Програмата се финансира от американските военновъздушни сили и военноморски сили, както и университета на Аляска.

Защо HAARP съществува?

Американската армия се интересува от йоносферата, защото тази част от атмосферата играе важна роля при предаването на радиосигнали. HAARP изпраща радио лъчи в йоносферата за да изследва как тя реагира.

Програмата работи от изследователската станция в Гекона, Аляска, където има радиочестотен предавател с огромна мощност, който може да смущава малка част от йоносферата. След това други инструменти биват използвани за анализ на смущенията.

The High Frequency Active Auroral Research Program site, Gakona, Alaska, is pictured with Mount Wrangell in the background. U.S. Air Force photograph

Целта на програмата е да разбере физиката на йоносферата, която е в постоянна връзка със слънчевите влияния. Ако учените могат разберат по-добре какво се случва в йоносферата по време на големи слънчеви изригвания, те биха могли да смекчат някой от проблемите, които слънчевите частици предизвикват- нарушение на комуникациите и електрическата мрежа.

По време на изслушването на Сената на 14 май, Дейвид Уокър заяви, че ВВС на САЩ вече нямат интерес от поддържането на програмата, и се движи в друга посока на изследванията в йоносферата.

Политика и конспирация

Планът на ВВС да унищожи ХAARP има противници.

“ВВС нито иска, нито оценява уникалната стойност на програмата, използвана от лаборатории, университети, както и приятелски държави като Канада, Великобритания, Тайван, Южна Корея, Швеция и Норвегия, които са нетърпеливи да използват своите уникални ресурси, което допълнително ще разпространи американското влияние и лидерство,” пише възмутен Денис Пападополус, професор по физика и астрономия в Университета Мериленд.

Конспиративните теоритици мислят, че HAARP има далеч по-зловещи цели, отколкото се предполага.
Програмата е обвинявана за всичко от глобалното затопляне до природни бедствия, дори мистериозни бръмчащи звуци в небето. Списъка не спира до тук, програмата е обвинявана за земетресението и цунамито в Япония през 2011, торнадото в Оклахома през 2013, свлачището във Филипините през 2006 и още много други природни бедствия. Най-смелите теории твърдят, че програмата контролира умовете на хората или е в състояние да промени самата същност на реалността.

Тези теории все още блуждаят в ума на хората по цял свят, а с планираното затваряне на програмата, много от нейните тайни остават неразбулени.

Източник: livescience

About Християн Заров

Check Also

Първият търговски безпилотен самолет е одобрен в САЩ

За пръв път, от Федералната авиационна администрация (FFA) са одобрили използването на търговски безпилотен самолет …

Вашият коментар